Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Subsaharská Afrika

Hranici mezi arabským světem a subsaharskou Afrikou (černou Afrikou) tvoří Sahel (přechodná oblast mezi Saharou a savanou, dezertifikace, hladomory, mísí se vlivy islámu a původní africké zvyky).

Povrch – převážně hornatý, Etiopská vysočina, Konžská pánev, Luanda-Katanga, Dračí hory, pro Východoafrickou náhorní plošinu jsou charakteristické tektonické příkopy, horské hrástě, sopečné masívy, krátery a plošiny. Sopečný masív Kilimanjaro tvoří tři kužely, nejvyšší je Uhuru. Poušť Sahara obsahuje všechny druhy pouští jako hamady, ergy, písečné pouště.

Podnebí – Afrika je nejteplejší světadíl. Rovníková oblast je pravou tropickou zónou s horkým a vlhkým podnebím po celý rok. Druhou základní oblastí je pásmo tropických dešťů monzunového typu s horkým a vlhkým létem a obdobím sucha v zimní polovině roku (po obou stranách rovníkového pásma). Třetí oblast tropických pasátů se vyznačuje extrémně suchým a horkým podnebím a nedostatečnými srážkami při velkém výparu a nejteplejšími místy kontinentu (Sahara, Kalahari, Namibie). Subtropické podnebí je jen na malé části jižní a severní Afriky.

Vodstvo – většina afrických řek je charakteristická nepravidelnými odtoky a tvary říční sítě. Více než 1/3 odtéká do Atlantského oceánu. Kongo (druhá na vodu nejbohatší řeka světa), Zambezi (Viktoriiny vodopády 130m), Niger. Jezera – Viktoriino (největší), Malawi, Tanganika, Ukurewe.

Vegetace – deštné pralesy, savany, pouště.

Obyvatelstvo – černá rasa (negroidní), východ – míšenci bílé a černé rasy, malgašové (Madagaskar), přechodná rasa mezi žlutou a černou, běloši (JAR), búrové (původní přistěhovalci z Nizozemí), pigmejové (stř. Afrika), masajové (pastevci skotu, Keňa), hotentoti, křováci (Namibie), náboženství primitivní (kmenové), na jihu křesťané, na severu islám. Jsou zde vysoké přirozené přírůstky obyvatelstva. 70% obyvatelstva v Tanzanii je nakaženo virem HIV. Ve střední Africe nejsou takové problémy s potravou jako ve východní díky přírodním podmínkám (pralesy, dostatek ovoce, jídla).

Zemědělství – většina lidí v zemědělství pracuje. Vyváží se káva, kakao, ananas, banány, bataty, arašídy (Nigérie). Pěstují se obiloviny, koření, chová se převážně skot. Hospodářství je zaostalé (Mosambik – nejchudší stát světa), vyjímku tvoří JAR.

Těžba – těží se vzácné dřeviny, bauxit (Guinea), zlato (Ghana, JAR), diamanty (JAR), ropa (Nigérie), barevné kovy (Zair), měď (JAR, Zimbabwe, Zair). Nejvyspělejší stát JAR vedl zvláštní politiku apartheid – oddělení ras, černá je méněcenná. Má velké přírodní a nerostné bohatství na malém území a rozvíjela se především díky bílým kolonistům. 1. na světě v těžbě manganu, významné jsou vanad, chrom, zlato. 2. místo má díky slídě a titanu a 3. díky platině.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Afrika - Západní, Centrální
Východní a Jižní Afrika
Subsaharská Afrika
Islámská Afrika a JZ Asie
Afrika-Charakteristika
21. Afrika
21.1. Afrika
21.2. Afrika
21.3. Afrika
21.4. Afrika
Články na hledaný výraz "Afrika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat