Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. Západní umění v tavicím kotli - Evropa v 6.-11. století

Keltové

Národ Keltů se rozprostíral na širokém území od východní Francie, až po jihozápadní Čechy. Jedná se o první pojmenovanou a vyčleněnou etnickou složku na území Evropy. Do té doby pouze barbaři či pralidé.
Ve čtvrtém století začali svou velkou expanzí, kdy zasáhli téměř celou obydlenou Evropu. Dostali se i do Malé Asie, kde vytvořili tzv. galatský stát. Dobyli Itálii a celý Řím. U nás je známe jako kmen Bójů. Od toho také Bohemia - název pro Čechy.
Užívali tzv. starolaténského stylu. Bylo to umění, šířené nejprve mezi vyššími vrstvami a později rozšířené mezi lid. Jednalo se o dokonalou tenkostěnnou keramiku, bronzové zobákovité konvice, tuhové zboží aj.
Keltové celkově přispěli k technickému a kulturnímu pokroku. Vynalezli množství vynálezů a technik, z nichž se stále některé užívají dodnes(podkova, srp, nůžky...). Užívali železné zbraně a brnění. Též rozvinuté mincovnictví.
Stavěli velká hradiště, tzv. oppida. Ta byla střediskem kultury a specializované výroby. Měla charakter měst. Nejznámější u nás je Staré Hradisko u Prostějova nebo Závist u Zbraslavi.
O keltské náboženství se starali Druidové. Motivy a výjevy božstev se nám dochovaly na různých ozdobných předmětech nebo na vzácném nálezu stříbrného kotle. Podle některých pramenů bylo u Keltů rozvinuto jakési primitivní otroctví. Vzor si brali od Římanů, s nimiž měli velmi dobré obchodní vztahy.
Keltové dovršili vývoj pravěké Evropy, vytvořili první opravdová města ve střední Evropě.

Žádné komentáře:

Okomentovat