Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Japonsko a nově industrializované země Asie

Ekonomicky nejvyspělejšími státy jv. Asie jsou nově industrializované země zvané Asijští draci (tygři). Jsou to země, které orientovaly svou ekonomiku na export kvalitního a přitom levného spotřebního zboží. K těmto zemím se řadí Singapur, Korea, Taiwan, Hongkong a v poslední době Malajsie a Thajsko. Za posledních 30 let se dokázaly vymanit ze zaostalosti. Jejich velkým vzorem je Japonsko. Používají levnou pracovní sílu. Existují zde ale dva světy. Lidé na venkově žijí v nepředstavitelné bídě.

Zemědělství – pěstuje se hlavně rýže. Vyváží ji Thajsko a Malajsie. Pěstuje se také kaučuk, palma olejná, káva, cukrová třtina. Korejská republika je největší stavitel lodí na světě. Také je zde velká poptávka po autech (Daewo, Kia, Huyndai) a elektronice (Samsung). Důležité hospodářské středisko je přístav Pusan. Taiwan vyrábí televize, počítače, obuv. Hongkong je jedno z největších obchodních a finančních středisek. Těží z velmi dobré polohy. V Singapuru je nejlepší ekonomická situace a vzestup bude nadále pokračovat. Mají vysoce úspěšný finanční, bankovní i zpracovatelský sektor. Vyrábějí 50% světové produkce mechanik pro počítače. Musí se dovážet všechny potraviny a energie. Je zde nízká zločinnost a vysoké tresty. Malajsie je přední producent gumy, palmového oleje, pepře, cínu a tropického tvrdého dřeva. 53% obyvatel jsou muslimové a 30% buddhisté. Podílí se téměř polovinou na světovém vývozu dřeva. Thajsko je jedním z hlavních vývozců gumy a rýže, mají zásoby zemního plynu. Důležitý je zde také cestovní ruch. Jako jediná země z jv. Asie nebyla nikdy kolonizována.


Japonsko
Přezdívané „Země vycházejícího slunce“, protože je to nejvýchodnější civilizace. Japonsko se skládá ze 4 ostrovů (Honšú, Kjúšú, Šikoku, Hokkaidó). Přírodní podmínky jsou velice nepříznivé. Je zde hornatý povrch a intenzivní sopečná činnost a zemětřesení.

Podnebí – subtropické a mírné podnebí je ovlivňováno monzuny. Jih ostrovů je teplý, sever je velmi chladný, což je způsobeno mořskými proudy. Vegetace – 2/3 plochy jsou zalesněné, na jihu je bambus, na severu chladnomilná vegetace.

Obyvatelstvo – více než polovina obyvatel žije v pobřežních nížinách. Žije zde žlutá (mongoloidní) rasa. Mají své náboženství – šinoismus (polyteistické náboženství, nezasahuje do života, žádné příkazy). Urbanizace 40%.

Hospodářství – nedostatek nerostných surovin, patří mezi 10 nejvyspělejších zemí světa a je nejvyspělejší v Asii. Nejdůležitější jsou služby. Z průmyslu je rozvinutý hutnický (specializace na slitiny a drahé materiály), strojírenský (auta – nízká cena, vysoká kvalita, elektronika).

Zemědělství – je velmi intenzivní, využívají každý kousek půdy. Pěstuje se hlavně rýže, důležitý je také rybolov (i velryby). Doprava - málo aut, hlavně veřejné prostředky, expresy (šinkanzen) spojující celé Japonsko.

Žádné komentáře:

Okomentovat