Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropská unie

Evropská unie je společenství patnácti evropských států, které spolupracují v politické a hospodářské oblasti a tato spolupráce je pro ně vzájemně výhodná. Svým občanům se Evropská unie snaží zajistit trvalý mír, stabilitu a prosperitu. Jejím posláním je stálý a harmonický rozvoj. Čistě ekonomický cíl (vytvoření společného trhu) tak postupem doby doplnily i společná sociální politika, dohled nad životním prostředím, rozvoj slabších regionů či sladění zahraniční a bezpečnostní politiky.

HISTORIE
1952 – Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) – organizace, která měla za úkol dohlížet na uhelný a ocelářský průmysl. Do této organizace patřilo Německo, Francie, Itálie, Belgie, Lucembursko, Nizozemí.

1958 – přijaty dvě Římské smlouvy – Evropské hospodářské společenství (EHS) a Evropské společenství atomové energie (ESAE – euratom) – Základním úkolem EHS bylo podporovat vytvoření společného trhu a přispívat k rozvoji ekonomického života a stálému hospodářskému růstu. ESAE – měla podporovat atomový výzkum, zvýšit bezpečnost jaderných zařízení a především kontrolovat zacházení se štěpným materiálem.

1967 – přejmenování EHS na Evropské společenství (ES)

1968 - dobudování celní unie, mezi členskými státy byla zrušena cla na dovoz průmyslových výrobků. Byla odbourána i všechna cla na zemědělské produkty a byl přijat jednotný celní sazebník.

1972 – rozšíření o Irsko, Dánsko a Velkou Británii.

1974-78 – zřízena Evropská rada, první volby do Evropského parlamentu, zřízen Účetní dvůr Evropského společenství.

1981 – připojeno Řecko

1986 – vstupuje Španělsko a Portugalsko.

1993 – vznik EU

1995 – rozšíření o Finsko, Švédsko, Rakousko

1999 – uvedena jednotná měna Euro

2002 – začalo se platit Eurem (Dánsko, Velká Británie a Švédsko odmítly)



DŮLEŽITÉ DOKUMENTY
Maastrichtská smlouva – 1992 – smlouva o založení EU, vytvoření hospodářské a měnové unie. Vytvoření harmonogramu zavádění společné měny, justice, vnitřních záležitostí, koordinace politiky, obchodu, ekologie, civilní ochrany a turistiky.

Kodaňská kritéria – 1993 - obsahují podmínky pro všechny nové země, žádající o členství. Musí mít demokratický systém, dodržovat lidská práva, plně rozvinuté tržní hospodářství a musí souhlasit se začleněním legislativy EU do své legislativy.

Amsterodamská smlouva – 1997 – přiblížení se občanům, zabývá se zaměstnaností, právy jedince, posílením bezpečnosti, zajišťuje aby se Evropa více prosadila ve světě, větší efektivita institucí EU a připravení na rozšíření.



TŘI HLAVNÍ PILÍŘE EU
- nadefinované v Maastrichtské smlouvě
1) Evropská společenství.
2) Společná zahraniční a bezpečnostní politika.
3) Spolupráce ve věcech justice a vnitra.

1.) Úkolem Společenství je vytvoření trhu, hospodářské a měnové unie a podporovat vyvážený rozvoj hospodářských činností ve Společenství, vysokou úroveň zaměstnanosti a sociální ochrany. První pilíř má nadnárodní charakter, což znamená, že na rozdíl od jiných mezinárodních organizací se v Evropských společenstvích nemusejí všechna pravidla přijímat naprostou většinou, a proto se může stát, že členský stát je vázán i pravidlem, pro jehož přijetí nehlasoval. Významnou roli při uskutečňování cílů Společenství mají jeho orgány, především Evropská komise, Evropský parlament a Evropský soudní dvůr.

2.) Druhý pilíř zahrnuje všechny oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky a má za cíle především:
1. posilování bezpečnosti Unie a jejích členských států ve všech směrech
2. zachování míru a posilování mezinárodní bezpečnosti v souladu se zásadami Charty OSN
3. podporu mezinárodní spolupráce

3.) Třetí pilíř zahrnuje spolupráci v oblastech významných především pro otázky spojené s volným pohybem osob. Jsou to zejména:
1. azylová politika
2. pravidla upravující překračování vnějších hranic členských států a provádění kontrol na nich
3. boj proti drogové závislosti
4. boj proti podvodům v mezinárodních měřítcích
5. spolupráce soudů v civilních a trestních částech
6. celní spolupráce



INSTITUCE
Evropská komise – Brusel – má 3 funkce – 1) vypracovává návrhy nových zákonů, 2) dohlíží na plnění smluv = zajišťuje, aby byla legislativa správně plněna, 3) vykonavatel politiky EU

Evropský parlament – Strasbourg – členové voleni přímo všeobecným hlasováním, 626 poslanců, hlavní úkoly – vypracování a příjímání evropských zákonů, zákonodárná, rozpočtová a kontrolní činnost

Evropská rada – Brusel – sdružuje hlavy států členských zemí, schází se 2x ročně, definování globální politické orientace, aktuální situace

Rada ministrů – (rada EU) – Brusel – z každého státu jeden ministr, členské státy řeší problémy

Evropský soudní dvůr – Lucemburk – dodržování práv a výkladu smluv.

Evropský účetní dvůr – Lucemburk – kontrola hospodaření EU

Evropský ombudsman – řeší stížnosti lidí z EU

Evropská investiční banka – půjčuje peníze na ekonomický rozvoj, podporuje rozvojové země a země, které se chtějí stát členy

Výbor regionů – poradní orgán, zabývá se politikou regionů

Programy EU – SOKRATES, SAPA, RAFAEL

Žádné komentáře:

Okomentovat