Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Paleolit

Z doby mladšího paleolitu se nám dochovali hlavně jeskynní malby, sošky, drobné zdobené předměty a šperky. Podle výtvarného slohu rozlišujeme dva okruhy, západoevropský, směřující k realistickému zobrazení, a východoevropský, tíhnoucí k geometrické abstrakci. Oba tyto vedoucí principy provází vývoj malířství a sochařství dodnes.

Nejvýznamnější jeskynní malby období paleolitu se vyskytují v tzv. frankokantemberské oblasti. Odtud také první objevená jeskyně Altamira ve Španělsku. Dnes známe přes 50 jeskyní po obou stranách Pyrenejí, v jižní Francii a severním Španělsku, a jejich počet stále roste. Námětem se stala lovná zvěř (poníci a jeleni v Lascaux) či lidské postavy. Malby vznikaly rytím křemenovými rydly a nátěry přírodními barvami. Z chaotického uspořádání zvířecích výjevů postupně vzniká scénický obraz.
- jeskyně Altamira (180 obrazů býků) a Pindal (obraz mamuta) ve Španělsku
- jeskyně Lascaux ( 6m vysoké obrazy zvěře) ve Francii

Kromě maleb jsou časté i nálezy kultovních sošek ženských postav (venuší), zasvěcených kultu plodnosti (sošky nemají vyznačený obličej, jsou však zveličeny ženské rysy) a sošek zvířat, sloužících jako amulety v lovecké magii. Jako materiál byl nejčastěji používán kámen slonová kost či hlína.
Venuše se hojně vyskytují na území od západní Evropy až po dálný východ. Sošky mužských postav, či jen hlaviček, jsou vzácnější.

Množství nástrojů a zbraní bylo zdobeno rytinou či řezbou. Vrcholným projevem jsou tzv. náčelnické hole s rytinami zvířat a vrhače oštěpů, též s vyřezávanými zvířecími motivy.

V mladším paleolitu se též setkáváme s prvními šperky, náhrdelníky, náramky, čelenkami a přívěsky z kamene, kostí, mušlí, jantaru či zubů zdobenými abstraktním ornamentem. To také dokládá existenci obchodu.



Památky na území ČR
- Morava - prolínání západoevropského realismu a východoevropské abstrakce
- Předmostí u Přerova - 5 venuší, figurka mamuta, rytina ženy
- Dolní Věstonice - Věstonická venuše, kostní píšťalka, ženská hlavička
-jeskyně Pekárna - geometrické rytiny na oblázcích, náčelnická hůl
-Čechy - Koněpruské jeskyně - dýky s rytinami divokých koní

Žádné komentáře:

Okomentovat