Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Pravěk

Počátky prvních výtvarných projevů jsou spojovány již s dobou staršího paleolitu (600 000 až 250 000 př. n. l.), konkrétně s výrobou primitivních kamenných nástrojů jako byly pěstní klíny. Byly sice nedokonalé, avšak začínají se na nich již objevovat první estetické znaky, jako např. osová souměrnost.
Později, ve středním paleolitu se začínají objevovat dokonalejší pěstní klíny mandlového tvaru a spolu s kostěnou industrií dávají základ pro první příklady výtvarné kultury (malířství, sochařství ---> rytí prstem do jílu, pomalovávání těla hlinkami, zdobení předmětů). Ta se však plně projeví až v mladém a pozdním paleolitu, kdy na scénu přichází rod homo sapiens.

Samotný vznik umění v širokém slova smyslu bychom mohli datovat k vzniku člověka (homo sapiens), kdy od pouhé estetizace člověk přechází k výtvarným projevům jako obraz zvířete či člověka. Umění tedy vzniká tehdy, kdy člověk začíná tvořit ryze proto, aby něco vyjádřil či zobrazil, nikoli tedy z utilitárních důvodů. Umění se stává prostředkem komunikace. ( otisky rukou v bahně, makarónské kresby = vytlačování prstem do jílu dlouhých linií, tvořící hustou spleť čar

Žádné komentáře:

Okomentovat