Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Karolínské období

Neboli karolínská renesance doby Karla Velikého. Měla dvě příčiny: 1.Na území Galie mělo velký vliv antické dědictví. 2. K. Veliký se považoval za právoplatného dědice římské říše.
Snaha o jednotný umělecký styl dala základy výtvarným oborům pro další vývoj středověkého umění.

Architektura

Rozvíjela se jak světská (císařské hrady, falce, opevněné dvorce, užitkové stavby), tak církevní. V církevní arch. se uplatňoval bazilikální i centrální typ (palácová kaple Karlovy falce v Cáchách). Bazilika navazovala na křesťanskou a byla obohacena o nové prvky (latinský kříž, ochoz kolem chóru, aj.). Klášter se stává hospodářskou jednotkou s hlavním střediskem vzdělanosti.

Sochařství

Znovu se objevuje lidská postava, ale jako projev uměleckého řemesla. Hlavně tepané zlatnické práce a řezba do slonoviny (bronzová soška Karla Velikého).

Malířství

Rozvíjela se monumentální i knižní malba. Uplatnily se náměty náboženské i světské (alegorie, historie). Oblíbená byla i mozaika (cášská kaple).
Z různých klášterů a skriptorií se dochoval poměrně velký počet iluminací (knižní malby). Malované pergameny vázané do desek. Byly to knihy náboženské, ale i reprezentativní (vyobrazení panovníka..).

Žádné komentáře:

Okomentovat