Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Islámská Afrika a JZ Asie

Islámskou Afriku a JZ Asii pojí hlavně ropa, kultura, náboženství (islám), podnebí, arabská rasa. Také patří do organizace OPEC (org. Zemí vyvážejících ropu) a ligy arabských států. Do severní neboli islámské Afriky se řadí Egypt, Libye, Tunisko, Maroko, Alžírsko, Súdán a Somálsko. Do jz Asie patří tyto státy (Afghánistán, Turecko, Kypr, Sýrie, Libanon, Izrael, Jordánsko, Saudská Arábie, Jemen, Omán, Bahrajn, Katar, Spojené Arabské emiráty, Írán, Irák.

Povrch – povrch tvoří převážně pouště (všechny druhy pouští, Syrská poušť, Rubal – Chálí, Libyjská poušť, Arabská poušť), na sz. Afriky pohoří Atlas, na j. Turecka pohoří Taurus, na s. Panské pohoří, Mezopotamská nížina.

Vodstvo – Eufrat a Tigris (dostatek vody jen na horním toku, zásobované vodou z ledovců a horského sněhu), Nil (hladina je stálá po celý rok). Řeky jsou důležité hlavně pro zavlažování. Objevují se také šoty (slaná vysychající jezera). Jezer je málo např. Vanské jezero a Urmijské jezero. Na Nilu je pak velká Násirova nádrž. Podnebí – podnebí je velice suché (subtropické až tropické), s málo srážkami, hodně časté jsou písečné bouře.

Obyvatelstvo – obyvatelstvo tvoří převážně Arabové, míšenci, Somálci, v Africe pak Berbeři a Tuaregové. Nejvíce zalidněné oblasti jsou kolem Nilu a v Mezopotamské nížině. Lidé v Somálsku trpí hladem.

Hospodářství – pro hospodářství jsou důležité především nížiny a oázy, také pobřeží.

Zemědělství – nedostatek orné půdy. Pěstují se datle, bavlník, cukrová třtina (kolem Nilu), obilniny (pšenice, ječmen, proso, korkový dub, víno, citrusy, fíky, rýže. Chovají se především ovce, kozy, dobytek a velbloudi.

Průmysl – zaměření na těžbu ropy a zemního plynu. Těží se také železná ruda, měď, cín, fosfáty (Maroko) a sůl. Průmysl je především petrochemický, potravinářský, strojírenský a textilní. Současným problémem Alžírska a Egypta je islámský fundamentalismus a jeho akce proti cizincům, což poškozuje ekonomiku těchto zemí a vede k omezování turistického ruchu.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Afrika - Západní, Centrální
Východní a Jižní Afrika
Subsaharská Afrika
Islámská Afrika a JZ Asie
Afrika-Charakteristika
21. Afrika
21.1. Afrika
21.2. Afrika
21.3. Afrika
21.4. Afrika
Články na hledaný výraz "Afrika" naleznete na bezuceni.cz


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů, plastové žetony

Žádné komentáře:

Okomentovat