Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Kultura a umění

1. Kultura a umění

A) POJMY KULTURA A UMĚNÍ


KULTURA
Vše, čím člověk v průběhu času obohatil stav daný přírodou (lat. cultura = vzdělvání, vzdělání).Patří sem umění a vědy, technika, nár. hosp., politika, náboženství a mravnost.
a) kultura hmotná (výroba hmotných hodnot)
b) kultura duchovní (tvorba duchovních hodnot)

VÝTVARNÁ KULTURA
Výroba nebo tvorba hmotných předmětů, jejichž estetické hodnoty lze bezprostředně vnímat smysly, především zrakem.Zrak je hlavní smyslový orgán v celé oblasti výtv. kultury a vedle něj se dále uplatňije smysl hmatový (sochařství, hrnčířství, sklářství).
Výtvarná kultura je nekonečně široký pojem (nábytek, každodenní věci, nádobí, jídelní příbory, atd.).

VÝTVARNÉ UMĚNÍ
Zahrnuje čtyři hl. obory: architektura, sochařství, malířství a užité umění.
Pojem výtv. umění je podskupinou výtv. kultury.

Společným znakem pro oba pojmy je estetická hodnota (něco se nám líbí – strom nebo člověk – a prohlásíme, že je krásný - přisuzujem estet. hodnotu – krása není neměnnou vlastností objektu, ale výsledkem jeho estet. vnímání - musí se brát v úvahu i estet. vnímavý a vzdělaný posuzovatel).

Děl člověka je mnoho, ale málo uměleckých děl – hmotný předmět, kt. se záměrně soustřeďuje na fci estetickou.V uměleckém díle estet. fce dominuje.

Obory výtv. umění nejsou strnulé a neproměnné, ale vyvíjejí se, zanikají a rodí se nové.

Výtv. uměním se zabývají nejrůznější vědy:estetika – věda o obecných zákonitostech estetických vztahů člověka ke skutečnosti (fce krásy – nový pohled na svět a život, obnovovat kladné živ. hodnoty, změnit člověka na plně harmonickou a rozvinutou osobnost) a dále dějiny umění – věda o zákonitostech a konkrétním vývoji výtvarného umění, která líčí hist. průběh na pozadí doby.

Nejobecnějším pojmem v dějinách umění je sloh (styl) – souhrn charakteristických vlastností obsahových a formálních, které jsou spol. pro uměl. díla v urč. období, pro spol. národ nebo teritorium, místní okruh, školu, dílny nebo jednotl. umělce – osobní sloh.
Umělecký směr je obdobou uměl. slohu, ale v menším měřítku a kratším časovém úseku.

Žádné komentáře:

Okomentovat