Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Latinská Amerika

Latinská Amerika se dělí na střední a jižní. Říká se jí latinská, protože se zde mluví převážně španělsky a portugalsky, tedy latinskými jazyky. Střední Amerika je členitá, zatímco jižní ne.



STŘEDNÍ AMERIKA
Se skládá z pevninské a karibské (ostrovní oblasti).

Povrch - Střední Amerika je krajinou moře a hor. Nížiny jsou pouze na Kubě a Yukatanu. V západní části se vypíná pohoří Sierra Madre, které je součástí Kordiller.

Podnebí – subtropické až tropické. U Karibského pobřeží („pobřeží moskytů“) jsou časté močály. Jsou zde časté přírodní katastrofy jako hurikány, které přicházejí každé léto, a zemětřesení. V Mexiku jsou největší aktivní sopky na světě (Popokatepetl).

Vodstvo – největší řekou SA je Rio Grande (používá se k závlahám). Největším jezerem této oblasti je Nikaragua, další Maragua.

Obyvatelstvo – Většina lidí žije u chladnějších svahů Atlantiku nebo v Mexiku a Kostarice na vysoko položených plošinách mezi horami. Žije zde stále ještě hodně původních obyvatel (1/3), obzvláště v Guatemale. Většinu lidí tvoří míšenci, potomci původních obyvatel a Španělů. Lidé zde patří mezi nejchudší na světě. Velký přirozený přírůstek obyvatelstva. ¾ obyvatelstva žijí ve městech. Největší městská aglomerace na světě je právě zde Ciaud de México.

Zemědělství – pěstuje se káva (plantáže), bavlna, banány, cukrová třtina, kukuřice, chilli papriky, ananas, kakaovník, agáve a tropické ovoce. Chová se převážně skot, lamy, ovce.

Průmysl – těží se ropa a zemní plyn, stříbro. Průmysl je potravinářský, hutnický, těžební, petrochemický, chemický a jednoduchý strojírenský.

KARIBSKÉ OSTROVY – Velké Antily (Kuba, Haiti, Jamajka, Portoriko, Dominikánská republika), Malé Antily a Bahamy. 13 samostatných států a 11 nezávislých území. Žijí zde původní obyvatelé, černoši (z Afriky), míšenci. Mluví se zde anglicky. Na ostrově Haiti je náboženství Woo-doo. Důležitý je zde cestovní ruch a zemědělství. Na Kubě je totalitní režim. Portoriko je přidružený stát k USA.



JIŽNÍ AMERIKA
Státy Jižní Ameriky se dělí na Guayanské země (Venezuela, Guayana, Surinam, Francouzská Guayana), Andské státy (Kolumbie, Ekvádor, Peru, Bolívie, Chile), Laplatské státy (Paraguay, Uruguay, Argentina) a Brazílie. Jižní Amerika má malou horizontální členitost. K největším ostrovům patří Ohňová země a Falklandy.

Povrch - Na západě se tyčí pohoří And, ale celkově převládá nížinný povrch. Nížiny – Laplatská, Orinocká, Amazonská. Vysočiny – Guayanská, Brazilská a Patagonie. Zemětřesení se nejvíce projevuje v Peruánsko-chilském hlubokomořském příkopě, díky podsouvání pacifické desky pod jihoamerickou. Nejsušší poušť na světě Atacama vznikla kvůli studenému mořskému proudu, vzniká tlaková výše a vítr vane z pouště pryč. Je to poušť bez srážek.

Podnebí – převážně tropické a subtropické, k jihu mírné až subpolární. Velký vliv jev El Niňo – teplá oblast vody se posouvá, klesne voda v oceánu, ovlivňuje podnebí, přichází nepravidelně a čím dál častěji.

Vodstvo – Říční síť patří k nejhustším na světě. Téměř 88% povrchu je odvodňováno do Atlantského oceánu. Zde je také nejdelší řeka světa Amazonka, Paraná, Orinoco, Paraguay, Magdalena. Jezer je zde málo (Titicaca). Pro Andy jsou charakteristické bezodtoké pánve zvané bolsóny, a solné bažiny zvané salary.

Vegetace – největší vždyzelený tropický prales na světě, lesostep, savany, stepi – pampy, pouště.

Zvířectvo – puma, jaguár, tapír, horské lamy, kondor, tukani, kolibříci, papoušci, anakonda, ještěři, piraňa, akvarijní rybky.

Obyvatelstvo – míšenci, vysoký přirozený přírůstek obyvatelstva. 75% obyvatelstva žije ve městech.

Hospodářství – nejbohatšími zeměmi jsou Venezuela, Brazílie, Argentina, Chile. Plantáže, cukrová třtina, káva, citrusy, kakao, banány, obiloviny (pšenice, kukuřice, rýže), manioky, fazole, zelenina, sója, slunečnice, bavlna, kokosové ořechy. Chov skotu, ovcí.

Průmysl – těžební průmysl, velký význam doprava a zahraniční obchod.

Žádné komentáře:

Okomentovat