Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Austrálie a Oceánie

Austrálie je nejmenší a nejřidčeji zalidněný světadíl na světě. Je obklopena vodami Tichého a Indického oceánu. Měna je australský dolar.

Přírodní podmínky
Povrch tvoří tři základní celky. Nejstarší část zabírá polovinu pevniny a nazývá se Západoaustralská plošina. Nejvyšší pohoří se nazývá Macdonellovo, další Musgravovo pohoří. Ve střední části je spousta pouští – Velká Viktoriina poušť, Velká písečná poušť, Gibsonova poušť. Středoaustralské nížiny s velkou artézskou pánví mají usazeniny z druhohor. Východní oblast je nejmladší a velice hornatá. Patří sem Australské Alpy a Velké předělové pohoří. Nejvyšší hora je Mt. Kosciusko (2228m). Austrálie má slabě vyvinutou říční síť. Vodní stavy silně kolísají. Řeky jsou soustředěny ve východní části. Největší řekami jsou Murray a Darling. Občasně tekoucí řeky se nazývají kríky. Austrálie má jen jedno významné jezero a to Eyrovo. Je to zároveň nejnižší bod pevniny (-16m). Podnebí náleží do tropického a subtropického podnebného pásu. Srážky jsou nerovnoměrně rozložené. Nejvíce srážek spadne na východním pobřeží. Pasáty z jv přináší srážky. Na severu to jsou tropické monzuny. Největší skála na světě – Ice Rock.

Rostlinstvo a živočišstvo
Téměř 75% všech druhů je endemických. Nacházíme tu blahovičníkové lesy (eukalyptové), scrub, akácie, slanomilný bush, tropické deštné pralesy. Ze zvířat jsou nejrozšířenější savci – vačnatci a ptakořitní – především klokani, koala, vakoveverka, poletucha, vombat, ptakopysk, ježura, emu, 50 druhů papoušků, černá labuť, ledňáček obrovský, kivi, jedovatí hadi, varan. Je zde 120 národních parků. Velkým problémem je dovážení domácích zvířat jako jsou kočky, králíci a ti se pak přemnožují, protože nemají přirozeného nepřítele.

Obyvatelstvo
Původní obyvatelstvo se nazývá Maorové. Dnes jsou jen slabě zastoupeni. V Oceánii převládá původní obyvatelstvo jako Papuánci, kmeny Pygmejů, Melanésané, Mikronésané, Polynésané apod. Počet australských bělochů vzrůstá. Nejvíce bělochů je z Irska a VB. Obyvatelstvo žije převážně ve východní části. Je zde 95% urbanizace. Největší města jsou Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth, Brisbane. Hlavní město je Canberra.

Hospodářství
Austrálie je vyspělý průmyslově zemědělský stát s bohatými zásobami a významnou těžbou nerostů. Průmysl je zde strojírenský, potravinářský, hutnický a chemický. Těží se hnědé uhlí, železná ruda, černé uhlí, bauxit, olovo, zinek, cín, měď, mangan, ropa, zemní plyn, zlato, stříbro, nikl, kobalt, zirkon, rutil, ilmenit, sůl, uran, opály. Zemědělství má světový význam v chovu ovcí, v produkci vlny a pšenice. Chová se také skot, pěstují se různé druhy ovoce, cukrová třtina, bavlna.



NOVÝ ZÉLAND
Hlavní město je Wellington. Nový Zéland se dělí na dva ostrovy. Severní ostrov se nazývá „ostrov ohně“, protože jsou tam činné sopky a gejzíry. Podnebí je subtropické. Jižní ostrov se nazývá „ostrov ledu“. Je hornatý se spoustou fjordů. Na tomto ostrově žije pták kivi. Obyvatelé jsou Maorové, domorodci. Ekonomický vyspělý stát, chovají se tu ovce, skot. Je tu i rostlinná výroba podobná Austrálii (obiloviny).



OCEÁNIE
Má tři základní skupiny ostrovů. Melanésie – „černé ostrovy“ – Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Nová Kaledonie, Fidži. Mikronésie – malé ostrůvky, Marshallovy ostrovy, Karoliny, Mariany. Polynésie – Hawaii, Tahiti, Nový Zéland. Ostrovy se dělí podle vzniku na sopečné, korálové a pevninské. Atoly jsou malé, nízké, mají málo úrodnou půdu, laguny, kokosové palmy. Sopečné jsou větší, vyšší, mají úrodnou půdu, pěstuje se tam rýže, cukrová třtina, ananas. Pevninské vznikají odtržením od pevniny, jsou velké a mají pohoří. Podnebí v Oceánii je tropické a subtropické, vanou pasáty a je tam hodně srážek. Nejtmavší obyvatelstvo je v Melanésii, hnědé v Mikronésii a nejsvětlejší je v Polynésii.Hospodářství je zaostalé, důležitý je hlavně cestovní ruch, pěstuje e ovoce, kokosy, cukrová třtina, nerostné suroviny jako fosfáty, Cu, Ni. Více nezávislých států než závislých. Největším státem je Papua – Nová Guinea. Nezávislé jsou např. Papua - Nová Guinea, Fidži, Šalamounovy ostrovy. Závislé pak Francouzská Polynésie, Cookovy ostrovy, Nová Kaledonie.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Obyvatelstvo,hospodářství Austrálie
24.4 Austrálie
24.5. Austrálie
24.6. Austrálie
CR (cestovní ruch) Austrálie a Oceánie
Články na hledaný výraz "Austrálie a Oceánie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat