Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Politická a hospodářská mapa

Stát je ohraničené území, kde se lidé sdružují v právní celky. Společné znaky státu jsou území, právní řád, způsob vlády a státní moci. Státní hranice se dělí na přírodní (řeky, pohoří) a umělé (podle pravítka). Teritoriální (pobřežní) vody státu sahají do 12 námořních mil (od čáry odlivu). Přilehlé pásmo je do 24 námořních mil (námořní míle = 1,8 km). Státy se dále dělí na závislé a nezávislé . Nezávislý stát musí být mezinárodně právně uznán a musí mít svou suverenitu. Závislé státy jsou např. kolonie a protektoráty (Karibik, Oceánie). Podle formy vlády se státy dělí na republiky a monarchie. Republika může být parlamentní (hlavní slovo má parlament, předseda vlády má hlavní moc), prezidentská (hlavní slovo má prezident, USA), parlamentně-prezidentská (Francie). Monarchie se dělí na teokratickou (Vatikán), konstituční (královna je omezena ústavou, VB, tradice), absolutistická (panovník má hlavní moc, Spojené Arabské Emiráty, Kuvajt), commonwealth = bývalé britské kolonie, hlavní slovo má guvernér (Austrálie, Kanada). Podle druhu panovníka se mohou dělit na sultanát, království, knížectví apod. Podle míry demokracie se státy dělí na demokratické (lidé se podílejí na vládě, ústava, politické strany, náboženství, svoboda, právo promluvit, většina vyspělých států), autokratické (totalitní diktatury, vojenské diktatury, Kuba, Čína, Severní Korea, Súdán, Niger). Podle územní organizace se státy dělí na unitární (Česká Republika), federace (USA, Německo, Rakousko), konfederace (již neexistuje).

Politická mapa světa
Zobrazuje rozložení závislých a samostatných států. Poslední změny na mapě byly takové: rozpad Rakouska-Uherska, rozpad Jugoslávie, rozpad SSSR, zánik carského Ruska, z většiny kolonií se staly samostatné státy, spojení Německa, Hongkong a Macao se připojilo k Číně v roce 1997, v roce 2001 vznikl nový stát východní Tumor (v Oceánii).

Konflikty
• Evropa – Balkán, Španělsko (ETA), Irsko (IRA), Itálie (bohatý sever proti jihu)

• Asie – problémy sovětského svazu, Afghánistán, Izrael (židovský stát, Palestina chce území zpátky), Tibet (Číňané ho ovládli), Indie bojuje s Pákistánem o Kašmír

• Afrika – občanské války (Angola, Somálsko), náboženské konflikty (jev. Afrika), osvobozenecké boje na severní Sahaře

• Amerika – není moc konfliktů, vznik nového teritoria pro eskymáky (Lunawood), Quebec (větší samostatnost), Argentina, Venezuela (snaha svrhnout prezidenta)

Příčiny konfliktů – politické, náboženské, etnické, bohatí proti chudým, osvobození, odnášejí to chudí lidé, trpí podvýživou, hodně uprchlíků. Terorismus je způsob řešení konfliktů, násilně, protizákonně, nevinní lidé jsou ohroženi (hlavně náboženství Islám).

Integrace a desintegrace
Desintegrace je snaha o rozdělení států. Integrace je snaha o spojení. Vznikají různé organizace. OSN – nerozšířenější organizace, patří do ní skoro všechny státy (kromě Švýcarska, Vatikánu), snaží se udržovat mír, má různé podorganizace jako UNESCO (kulturní, přírodní památky), WTO (obchodní organizace), MMF, FAO (výživa a zemědělství), SPU, WHO (zdravotnická organizace), pod OSN patří i mezinárodní soudní dvůr v Haagu, „modré přilby“ dohlíží na mír, NATO – vojensko-politická organizace, EU – ekonomická organizace, ESVO – sdružení volného obchodu (Evropa), NAFTA – volný obchod mezi Kanadou a USA, OPEC – organizace zemí vyvážejících ropu, G7 – 7 nejvyspělejších států světa (F, VB, N, I, USA, Japonsko, Kanada), SNS – seskupení bývalých států sovětského svazu, mimo baltských států, ASEAN – jihovýchodní Asie, hospodářská organizace, OAJ – africká jednota

Hospodářská mapa světa
Rozložení hospodářství na Zemi. Jádrové (největší hospodářský pokrok, USA, Japonsko, Kanada, Evropa, Austrálie) a periferní oblasti (žádný rozvoj, Afrika, střední Amerika). Podle ekonomického rozvoje se státy dělí na vyspělé (G7, Rusko), přechodná ekonomika (po rozpadu komunistických států, ČR), rozvojové státy se dělí na 3. svět (Draci, Brazílie, Argentina), 4. svět (průměrně zaostalé), 5. svět (Sahel, Afrika – nejchudší).


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
POLITICKÁ MAPA SVĚTA
Globalizace a evropská integrace
Články na hledaný výraz "Hlavní mezinárodní politické a hospodářské organizace ve světě. Politická mapa světa, integrační procesy v Evropě" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat