Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Geografie průmyslu

Průmysl se dělí na těžební a zpracovatelský. Ten se dále dělí na těžký a lehký (spotřební). Těžký průmysl vyrábí dopravní prostředky, stroje, strojní zařízení (strojírenský průmysl, hutnický, chemický, stavebnický, energetický, dřevařský, chemický). Lehký průmysl slouží přímo lidem (potravinářský, sklářský, kožedělný, obuvnický, strojírenský, elektronický). Nejrychleji se rozvíjí chemický a strojírenský průmysl. Potravinářský, textilní, těžební zůstává stejný nebo klesá jejich rozvoj. Faktory ovlivňující rozmístění průmyslu se dělí na přírodní a společenské. Přírodní – surovina – hlavně v hutnictví, dostatek surovin, podnebí, reliéf – klidná oblast pro elektrárny, továrny apod., voda – na chlazení v chemickém průmyslu, v potravinářském, kvalitní, neznečištěná, pro výrobu léků. Společenské – hustota zalidnění – pracovní síla, počet, vzdělaní, trh – blízkost trhu, hlavně u spotřebního, doprava, mezinárodní dělba práce, pracovní síla. Tři hlavní průmyslové oblasti – sv. USA – doprava, velká hustota zalidnění, dostatek surovin, Asie – hl. Japonsko, kvalifikovaná pracovní síla, Evropa – západ E. Vědeckovýzkumné komplexy – technologické parky, ve vyspělých zemích, na malém místě je koncentrován výzkum a technická praxe. V San Francisku – věda a mikroelektronika, silikonové údolí v USA. V Německu – u Mnichovské univerzity. Průmyslové komplexy ( seskupuje se více průmyslových závodů dohromady) se staví proto, že je větší efektivita, snížené náklady na dopravu, zvýšená efektivita práce.

Těžební průmysl
Závislý na nerostných surovinách a levné pracovní síle. Arabský poloostrov, Apalače, Rusko, Ural, j. Afrika, Kordiléry, Čína, Austrálie. Nejvíce se těží uhlí, ropa a zemní plyn. Nejméně zlato. Suroviny se dělí na palivové, rudy a jiné. Mezi palivové neboli energetické patří černé a hnědé uhlí, ropa, zemní plyn, uran, antracit, lignit. Rudy jsou železné, barevné kovy, drahé kovy, mangan, platina, zlato, stříbro, bauxit. Ostatní suroviny jsou chemické, stavební, keramické, drahokamy. Uhlí – černé uhlí v Apalačích, JAR, hnědé a černé uhlí v Německu, Španělsku, Francii, Indii, Číně, Rusku, Ukrajině, Austrálii. Ropa a zemní plyn – Mexický záliv, Aljaška, s. pobřeží j. Ameriky, Perský záliv, s. Afrika, Guinejský záliv, Severní moře, Rusko, Indonésie. Uran – Kanada, USA, Francie, Austrálie, Niger, Kazachstán. Železná ruda – Kanada – okolo jezer, Labrador, Brazílie, Skandinávie, Ukrajina, Rusko, Indie, Čína, Austrálie. Mangan – Brazílie, JAR, Guinejský záliv, Ukrajina, Austrálie. Měď – Kordiléry, Andy, Středoafrická vysočina, Čína, Rusko, Kanada. Cín – Indonésie, Malajsie. Draslík – draselná sůl, na výrobu hnojiv, Kanada, USA, Rusko, Čína. Ledek – Chille, hnojiva. Stříbro – Mexiko, j. Amerika, Zlato – JAR, Rusko, Aljaška. Diamanty – JAR, Afrika, Sibiř. Oblasti s nejvýznamnějším výskytem surovin – USA, Čína, Sibiř, JAR, Austrálie.

Energetický průmysl
Přeměňuje primární energetické zdroje na sekundární. Nejdůležitější elektrárny jsou tepelné 63%, vodní 20%, jaderné 17%. Tepelné elektrárny – využívají pevných paliv, postupný pokles podílu pevných surovin, používají se tekutá paliva jako ropa apod., spotřebuje se velké množství vody na chlazení, znečišťují životní prostředí, plyny, Amerika a Německo. Jaderné elektrárny – v oblastech bez zemětřesení a tektonických činností, potřebují velké množství vody, problém ukládání vyhořelého paliva, tempo rozvoje se zastavilo, nebezpečné, havárie, vysoká radiace, Francie, Litva, Švédsko, Španělsko, Maďarsko, USA. Vodní elektrárny – na velkých řekách, Afrik, j. Amerika, Čína, Rusko, Angora, Norsko, Švédsko, Kanada, ekologické, drahé na výrobu, zničují původní ekosystémy, hrozba zaplavení velkého území, mění ráz krajiny. Větrné – oblasti s pravidelnými větry, hlavně při pobřeží, stepní a prérijní oblasti, USA, Holandsko, velký rámus, odlehlé oblasti, nevyrobí hodně elektřiny, šetrné k životnímu prostředí. Solární – velice málo, doplňkový zdroj, drahé solární panely, na střechách, USA pouště, Austrálie, solární pohon aut. Geotermální – z teplých pramenů, tektonické proudy, hranice litosférických desek, Island, Kamčatka, vytápění domů.

Strojírenský průmysl
Nejrozšířenější průmysl. Těžké strojírenství – těžební zařízení, pro hutě, pro elektrárny, všeobecné – výroba lodí, zeměd. Strojů, strojů pro zpracování dřeva, střední – výroba dopravních prostředků, lehké – elektronika, počítače, domácí spotřebiče, přesné – hodinky, optické přístroje, lékařské přístroje, investiční – součástky, nevyrábí vlastní výrobky, kompletace jednotlivých strojů. Nenáročný na suroviny, nepotřebuje kvalifikovanou sílu, jen přesné strojírenství potřebuje kvalifikovanou sílu a má malou spotřebu zdrojů. Z. Evropa, Amerika, Japonsko.

Chemický průmysl
Umožňuje člověku odpoutat se od přírodních zdrojů. Je vázaný na vodu. Chemické závody se staví v blízkosti velkých vodních zdrojů a ropovodů. Má různé obory – petrochemie – zpracování ropy, výroba pohonných hmot, chemopetrol, anorganická – umělá hnojiva, Německo, dusík, draslík, fosfor, Čína, USA, Rusko, „krev chemie“ – kyselina sírová, vyrábí sodu, chlor, kyseliny, zásady, louhy, organická chemie – vyrábí umělá vlákna, PVC, polyamid, polyester, umělý kaučuk. Spotřební chemie – výroba léčiv – Švýcarsko, Maďarsko, Německo, USA, Belgie, výroba kosmetiky – Franci, Itálie, Německo.

Dřevařský průmysl
Kanada, USA, Rusko, Skandinávie, řezivo pro stavební průmysl, papír, ve vyspělých zemích nábytek, v rozvojových zemích vzácné dřevo.

Textilní průmysl
Klesá podíl přírodních vláken, zvyšuje se procento umělých vláken. USA, Indie, Čína, Japonsko, Francie, VB, Itálie. Bavlnářství je nejrozšířenější, v asijských státech. Ve vyspělých státech se vyrábí umělá vlákna. Vlna je v z. Evropě, Rusku, USA, Japonsku. Len většinou v Evropě, SNS, Francie, Belgie. Hedvábí – Čína, Japonsko, Indie, vyspělé státy. Koberce – Persie, Turecko, Indie.

Oděvní průmysl
Navazuje na textilní průmysl. Probíhá přesun výroby oděvů do rozvojových zemí. Ve vyspělých zemích se vyrábí méně kvalitních věcí. V rozvojových zemích se vyrábí velké série, kopírují se vzorky, věci jsou nekvalitní.

Obuvnický průmysl
USA, Itálie, Španělsko, Brazílie, Řecko. Rozvojové země jako Tchaiwan neustále rozšiřují výrobu obuvi, ve vyspělých zemích se už nerozvíjí.

Klenotnický průmysl
V indii a Španělsku jsou je stříbro, v Itálii a Řecku zlato. Velké zastoupení ručních prací, musí být kvalifikovaná síla. Diamanty a drahé kameny jsou v z. Evropě, Indii.

Kožešnický průmysl
Typický pro vyspělé státy, používá se ovčí, kozí, králičí kůže, upadá zpracování kožešinných zvířat, nejvíce se používá liščí a norková kůže. USA, Německo, Rusko.

Nábytkářský průmysl
Ve vyspělých zemích, v zaostalých zemích se vyrábí pletený nábytek, ze vzácných dřev (ratan, mahagon). Egypt, Indonésie, USA, Německo, Skandinávie. Hračky - malé továrny s úzkým sortimentem. USA, Hongkong, Asijské země.

Potravinářský průmysl
Nejstarší a nejrozšířenější průmysl. Navazuje na zemědělskou výrobu. Existují dvě skupiny oborů.
1) závislé na surovinách – podniky se staví v blízkosti surovin, cukrovarnictví – vyplatí se dovézt cukr než řepu, vinařství, pivovarnictví, výroba mouky, škrobárny, lihovary, maso
2) závislé na spotřebě – v blízkosti lidských sídel, mlékárny, pekárny, výrobky mají menší trvanlivost. Tabákové výrobky se někdy řadí k potravinářskému. USA, z. Evropa, dováží tabák, nemá vlastní, Čína, Indie, Brazílie.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
4. 1. DEFINICE GEOGRAFIE PRŮMYSLU
4.1.1. HISTORIE PRŮMYSLOVÉHO VÝVOJE
4.1.2.Etapizace vzniku a rozvoje průmyslu
Články na hledaný výraz "Geografie průmyslu" naleznete na bezuceni.cz


Článek podporuje:
české ložnice, dětské postele, rustikální nábytek
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat