Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Závazkové právo

Předmětem tohoto subodvětví obchodního práva jsou obligační vztahy mezi subjekty obchodního práva.
V závislosti na povaze subjektů a na povaze daného závazkového vztahu se rozlišují tzv. absolutní obchody, relativní obchody fakultativní obchody a tzv. kombinované obchody.
Kromě obecné úpravy obchodních závazkových vztahů existuje v obchodním zákoníku poměrně podrobná úprava jednotlivých smluvních typů. Mezi nejdůležitější patří kupní smlouva, smlouva o díle, smlouva úvěrová, smlouva o prodeji podniku, smlouva o nájmu podniku, smlouva o obchodním zastoupení a další smluvní typy.
V oblasti obchodně právních obligací vystupuje obzvláště výrazně do popředí vztah obchodního zákoníku k zákoníku občanskému.

Soutěžní právo
Soutěžní právo zahrnuje dvě relativně samostatné větve – jednak na principech soukromého práva založené právo nekalé soutěže a jednak veřejnoprávně koncipované právo kartelové (protimonopolní). Těžištěm práva nekalé soutěže je aplikace generální klauzule nekalé soutěže.
Generální klauzule proti nekalé soutěži zakazuje soutěžitelům takové jednání, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům. Zákon uvádí i příklady takovýchto jednání, označované jako zvláštní skutkové podstaty nekalé soutěže

Žádné komentáře:

Okomentovat