Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní zásady činností soudů

Soudce je při rozhodování vázán zákonem a mezinárodní smlouvou, která je součástí právního řádu. Dojde-li k závěru, že zákon, jehož má být při řešení věci použito, je v rozporu s ústavním pořádkem, předloží věc Ústavnímu soudu.
V řízení před soudem mají všichni účastníci řízení rovná práva. Jednání před soudem je ústní a veřejné, výjimky stanoví zákon. Rozsudek se vyhlašuje vždy veřejně.

Územní členění soudů
Soustavu obecných soudů v ČR tvoří celkem 89 okresních soudů, 8 krajských soudů, 2 vrchní soudy, Nejvyšší správní soud a Nejvyšší soud.
Obvody a sídla okresních soudů se shodují s územím a sídlem okresů.
Obvody a sídla krajských soudů se shodují s územím a sídlem krajů.
Sídlem Nejvyššího správního soudu a sídlem Nejvyššího soudu je Brno.

Obsazení soudů
V občanském soudním řízení jedná a rozhoduje v prvním stupni zásadně jediný soudce. Senát, složený ze soudce a dvou přísedících, v řízení před okresním soudem jedná a rozhoduje ve věcech pracovních.
V trestním řízení jedná a rozhoduje v prvním stupni zásadně senát, složený ze soudce a dvou přísedících.
V odvolacím řízení a v řízení o mimořádných opravných prostředcích jedná a rozhoduje vždy senát. Senát je zásadně tříčlenný a tvoří jej předseda senátu a dva soudci.
Ve správním řízení rozhoduje u krajských soudů senát složený z předsedy senátu a dvou soudců. Nejvyšší správní soud rozhoduje v senátech nebo v rozšířených senátech.

Žádné komentáře:

Okomentovat