Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

K nedávnému vývoji naší právní úpravy podnikání

Vydání hospodářského zákoníku bylo završením Ústavou předvídaného rozštěpení jednotného vlastnického systému a spolu se „spotřebitelsky“ orientovaným občanským zákoníkem prohloubilo právní a faktické rozdíly mezi jednotlivými druhy vlastnictví a mezi jednotlivými vlastnickými subjekty.
Zákoník mezinárodního obchodu musel být přijat v zájmu rozvoje mezinárodní hospodářské spolupráce. Bez legislativně technicky vysoce kvalitních předpisů pro vztahy s cizím prvkem, založených na klasických principech soukromého práva, by náš právní řád odrazoval zahraniční partnery od jakékoliv hospodářské spolupráce.
V našem právním řádu existovala naznačená trojkolejnost kodexové právní úpravy majetkových vztahů. Odlišné kodexové právní režimy pro různé druhy vztahů a pro různé subjekty byly přitom samozřejmě přenášeny i do jiných souvisejících zákonů i podzákonných předpisů. Existence tří nezávislých a principiálně odlišných kodexů, které stanovovaly různá „pravidla hry“ v ekonomice.
Obchodní zákoník je snad nejnovelizovanějším právním předpisem u nás. V současnosti se připravuje nový obchodní zákoník v redukovanější podobě ve srovnání s nynějším stavem a v návaznost na přípravu nového zákoníku občanského, jemuž by se mělo vrátit postavení klíčového kodexu soukromého práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat