Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pramenem úpravy norem přímých jsou:

b) Normy vnitrostátní povahy – jsou poměrně vzácným případem pramene úpravy.

Vztah mezi metodu přímo a metodou kolizní. Pokud je přímá norma obsažena v mezinárodní smlouvě a kolizní norma v normě vnitrostátní povahy na základě Ústavy má mezinárodní smlouva přednost v aplikaci před normou vnitrostátní povahy.
Pokud jsou obě normy obsaženy ve stejném typu pramene, má přednost úprava obsažena v normě přímé. Metoda přímá je ve vztahu k metodě kolizní speciální.

62. CIVILNÍ PROCES A JEHO ZÁSADY
Soudy a soudci
Výkon soudnictví
Soudy jsou orgány státu, povolanými k tomu, aby se před nimi každý mohl domáhat svého práva v postupu, jenž je státem stanoven v souladu s postuláty mezinárodního práva.
Právní stát je povinen zajistit, aby soudnictví vykonávaly nezávislé soudy, což znamená garantování toho, aby jejich rozhodování bylo nestranné s vyloučením zásahů do jejich pravomoci.
Základy soudní organizace jsou u nás upraveny Ústavou ČR.
Soudnictví je u nás organizováno ve čtyřech stupních. Soudní soustavu tvoří totiž okresní soudy, krajské soudy, vrchní soudy a nejvyšší soud. Stranou stojí ústavní soud a nejvyšší správní soud.
Okresní soudy jsou vždy soudy prvé instance, krajské a vrchní soudy působí jednak jako soudy I. instance, jednak jako soudy II. instance.
Obsazení soudů při výkonu jejich činnosti je buď samosoudcovské nebo senátní. Tato obojí varianta je dána u okresních a krajských soudů, kdežto vrchní soudy a nejvyšší soud působí pouze jako soudy sborové v senátech.

Žádné komentáře:

Okomentovat