Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

63. ÚČASTNÍCI ŘÍZENÍ A JEJICH PROCESNÍ ÚKONY

Subjekty civilního řízení
Subjekty, které svou činností ovlivňují civilní soudní proces a jsou vybaveny v jeho rámci procesními právy a povinnostmi, spadají pouze do dvou kategorií. Jsou to soud a tzv. účastníci řízení.

Soud
Jak jediný soudce (samosoudce), tak členové senátu, jsou soudcové z povolání.
O vyloučení soudců rozhoduje v zásadě vždy nadřízený soud.
Občanský soudní řád (OSŘ) vymezuje také soudní pravomoc, která je někdy dělená mezi soudy a jiné orgány, protože soudnímu řízení musí předcházet řízení jiného druhu. Procesní předpisy upravují také problémy negativních nebo pozitivních kompetenčních konfliktů.
OSŘ řeší i otázky soudní příslušnosti. Při tom rozlišujeme věcnou příslušnost soudů, místní příslušnost, ta je jednak obecná a jednak zvláštní. Posléze jde o příslušnost funkční, odvozující se od věcné příslušnosti zejména ve vztahu k působnosti v opravném řízení.
Jednu daná příslušnost v zásadě trvá. Z důvodu nutnosti nebo vhodnosti však věc může být delegována jinému soudu. Spory o příslušnost řeší zásadně nadřízený soud.

Účastníci řízení
Způsobilost být účastníkem řízení má ten, kdo má právní subjektivitu a navíc ten, komu tuto způsobilost zákon přiznává, což je však výjimečné.
Procesně nezpůsobilý účastník musí být zastoupen zákonným zástupcem.
Tzv. procesní legitimace, ať už aktivní nebo pasivní, zpravidla splývá s hmotněprávní legitimací účastníka a jen takový subjekt se tedy zpravidla může domáhat procesně svého práva s úspěchem.

Žádné komentáře:

Okomentovat