Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Exekuční řízení

Jeho účelem je dosažení věřitelé nuceným provedením příkazu soudu nebo jiného orgánu, vyjádřeného v rozhodnutí, ve schváleném smíru či dohodě, popř. v platebním výměru, to vše za předpokladu, že dlužník se příkazu ve lhůtě k tomu určené dobrovolně nepodrobil. Svou povahou je výkon rozhodnutí veřejnoprávním zásahem do jinak chráněné integrity dlužníka.
Způsoby výkonu rozhodnutí se dělí do dvou skupin. V prvé jde o výkon rozhodnutí pro peněžitá plnění, v druhé pak pro plnění nepeněžitá.
Převažuje-li při exekuci zájem sledující uspokojení práva nebo pohledávky oprávněného, neznamená to ještě, že by se povinnému nedostávalo ochrany, pokud by ji potřeboval. Zde lze poukázat např. na vyloučení některých věcí z postihu při exekuci prodejem movitostí nebo na ustanovení o tzv. nepostižitelných částkách při exekuci srážkami za mzdy.
Exekučním titulem nebo-li podkladem výkonu rozhodnutí jsou rozsudky, usnesení, schválené smíry i dohody účastníků, popř. platební rozkazy vydané v občanském soudním řízení.
Dále jsou titulem exekucí rozhodnutí rozhodčích komisí, jakož i smíry jimi schválené a dále rozhodnutí bývalých státních notářství. Soudní exekuce slouží dále také k vynucení plnění uložených rozhodnutími nebo jim na roveň postavenými úkony vydanými ve správní řízení.
Pokud jde o obsah, musí z exekučního titulu vyplývat povinnost uložená povinnému ve prospěch oprávněného spočívající v plnění. Z uvedeného vyplývá, že možnost výkonu rozhodnutí nepřichází v úvahu u rozhodnutí ve věcech osobního stavu nebo ve věcech určení, zda tu právní vztah nebo právo je či není, když z žádného z těchto rozhodnutí nevyplývá pro účastníky řízení povinnost k plnění, jež by na něm mohla být vynucována výkonem rozhodnutí.
Pokud jde o formální stránku, vyžaduje se, aby rozhodnutí, jež je titulem exekuce, bylo zpravidla konečné, tedy v právní moci, a vždy alespoň vykonatelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat