Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Firemní právo a obchodní rejstřík

Firma představuje v podnikání velkou hodnotu a její dobrý zvuk a s ním spojený marketingový efekt bývá často vytvářen i několika generacemi podnikatelů.
Firma je zpravidla tvořena tzv. kmenem (základem) a dodatkem. Kmenem firmy fyzické osoby je její jméno a příjmení, dodatkem lze rozlišit osobu podnikatele nebo druh podnikání. Kmenem firmy právnické osoby je její název, pod nímž je zapsána v obchodním rejstříku. Dodatek firmy u právnické osoby tvoří označení její právní formy.
Právní úprava obchodního rejstříku, tedy veřejné knihy, kam se povinné zapisují obchodní společnosti a družstva a některé další subjekty, má velký význam z hlediska právní jistoty. Je to spojeno s tzv. principem pozitivní a negativní publicity zápisů v obchodním rejstříku.
Některé druhy zápisů mají konstitutivní povahu, jiné jsou pouze deklaratorní, nicméně důležité pro třetí osoby jako zdroj významných informací.

Společenstevní právo
Tento úsek obchodního práva zahrnuje právní úpravu obchodních společností a družstev. V širším pojetí se v jeho rámci tradují i právní otázky jiných subjektů obchodního práva.
Obchodní společnost je právnickou osobou. Bývá zakládána za účelem podnikání, ale existují i obchodní společnosti, které jsou založeny za účelem nepodnikatelským. Obchodní společnost se zapisuje do obchodního rejstříku a je tedy z tohoto důvodu podnikatelem, byť jde třeba o společnost založenou za jiným účelem. Základ společnosti obchodní je společenská smlouva. Základní dělení obchodních společností je na společnosti kapitálové (s. r. o. a a. s.) a na společnosti osobní (v. o. s. a k. s.).
Součástí podoboru společenstevního práva je i úprava je i úprava a výklad pojmů jako vznik, zánik, změny a přeměny obchodních společností, koncernové právo, orgány obchodních společností, obchodní podíl a dispozice s obchodním podílem vklad psolečníka, základní kapitál atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat