Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

60. CHARAKTERISTIKA PRÁVA ZAHRANIČNÍHO OBCHODU, MEZINÁRODNÍ EKONOMICKÉ PRÁVO A JEHO PRAMENY

Charakteristika oblasti úpravy a dotčených vztahů
Termínem „právo mezinárodního obchodu“ je myšlena oblast právních vztahů, zasahujících řadu sfér souvisejících s prováděním mezinárodně ekonomických vztahů.
Mezinárodně ekonomické, úžeji mezinárodně obchodní vztahy, jsou realizovány na třech úrovních:
A: v rovině vztahů mezi státy či mezinárodními organizacemi jako subjekty mezinárodního práva veřejného. Např. vztahy vznikající na základě mezinárodních smluv jako jsou mezinárodní smlouvy zakládající různé typy ekonomických integrací či mezinárodní organizace, mezinárodní smlouvy zamezující dvojímu zdanění, mezinárodní smlouvy upravující otázky cel, mezinárodní smlouvy unifikující určité právní úpravy atd.
B: v rovině vztahů mezi státem a subjekty realizujícími zahraničně ekonomickou činnost na jeho území. Vztahy vytvořené například regulací dovozu a vývozu zboží, zákazem obchodování s určitým státem, technickými požadavky na dovážené zboží, úpravu daní, cel, vymezení subjektů, které mohou provádět zahraniční obchod atd.
C: v rovině vztahů mezi obchodníky z různých států, kteří uzavírají různé smlouvy, jako jsou smlouvy kupní, o dílo, o dodávce různých služeb, atd.

Jevově zvláštní případ představují vztahy mezi státem a zahraničním obchodníkem, kdy stát nevystupuje jako zákonodárce, ale vystupuje jako obchodník. Tento typ spadá do roviny C.
Pokud bychom chtěli zohlednit jako zvláštní rovinu vztahů i vztahy v rámci regionální, vhodným příkladem by mohla být rovina evropského práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat