Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dispoziční úkony účastníků

Dispoziční úkony účastníků jsou takové úkony, jimiž účastníci nakládají řízením nebo jeho předmětem.
Žaloba je dispoziční procesní úkon žalobce, jímž ten u soudu uplatňuje ochranu svého tvrzeného, ohroženého či porušeného subjektivního práva proti konkrétnímu žalovanému, na základě žaloby dochází k zahájení občanského soudního řízení, jehož účelem je, aby soud přezkoumal žalobcův uplatněný nárok po stránce skutkové i právní a rozhodl, zda tento nárok je či není důvodný.
Hmotněprávní nároky ve sporném řízení, jsou uvedeny v OSŘ. Patří sem návrhy na rozhodnutí:
- o osobním stavu,
- o splnění povinnosti vyplývající ze zákona, z právního vztahu nebo z porušení práva.
Z dispoziční zásady sporného řízení vyplývá i široká škála dispozičních úkonů, jichž účastníci mohou, ale také nemusí použít. (Jde např. o změnu návrhu na zahájení řízení, uzavření soudního smíru, shodný návrh účastníků na přerušení řízení, o uplatnění práva odpůrce vůči navrhovateli vzájemným návrhem či námitku započtení, o možnost podání odvolání, vzdání se odvolání nebo jeho zpětvzetí, o podání návrhu na obnovu řízení nebo na výkon rozhodnutí.)
K projednání věci samé je předepsáno řízení s jednáním. Jednání připraví předseda tak, aby bylo možno rozhodnout o věci zpravidla při jediném jednání. Dále předseda senátu dbá o odstranění nedostatků a neúplností v návrzích účastníků, zajišťuje, aby bylo možno při jednání provést potřebné důkazy případně nechá důkaz provést prostřednictvím dožádaného soudu.
Účastníci mají povinnost uvést všechna potřeba tvrzení významná pro to, aby soud mohl vydat rozhodnutí v jejich prospěch. Je třeba je, ale doplnit ještě o důkazy. Postavení účastníka sporného řízení lze vyjádřit tak, že procesním důsledkem nesplnění povinností, tedy povinnosti tvrzení a povinnosti navrhnout k tvrzením důkazy, je pro účastníka nepříznivý výsledek v podobě rozhodnutí v jeho neprospěch.
Důkazními prostředky jsou např. výslech svědků, znalecký posudek, čtení listin, výslech účastníků a ohledání věci movité či nemovitosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat