Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Organizace soudnictví a organizace veřejné správy v ČR – základní pojmy

Soudnictví je obecně pojímáno jako výkon pravomoci soudů. Pravomocí soudů se pak rozumí oprávnění a povinnost řešit otázky, které zákon těmto státním orgánům svěřuje do jejich působnosti.
Organizací soudnictví se rozumí uspořádání soudní soustavy, její struktura a stupně, jakož i vymezení základních vztahů soudů jako článků této soustavy
Pojem veřejná správa je odvozen od pojmu správy, jako záměrné činností sledující dosažení určitého cíle. Podle toho, zda jde o činnost sledující cíle soukromé nebo veřejné, se správa obecně člení na soukromou a veřejnou.
Materiálně je tedy veřejná správa považována za souhrn státních činností, které nejsou zákonodárstvím, soudnictvím nebo vládou.
Formálně se veřejná správa označuje za činnost státu nebo jiného subjektu veřejné moci mimo zákonodárství, soudnictví nebo vládu.
Původním nositelem veřejné správy je stát. Teprve z vůle jeho orgánů a formou státem předepsanou může dojít k delegaci této správy na subjekty jiné.
Organizací veřejné správy se rozumí celá organizační soustava a struktura, respektive systém soustavy subjektů veřejné správy.

Žádné komentáře:

Okomentovat