Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právo zahraničního obchodu

Odbourávání překážek obchodu lze nadít dnes spíše až na úrovni vytváření jednotného trhu.
Obecně dopadá na oblast dovozu a vývozu zboží zákon o některých opatřeních při dovozu a vývozu výrobků a o licenčním řízení a o změně některých zákonů a nařízením vlády, kterým se stanoví výrobky, jež mohou být dováženy do ČR nebo vyváženy z ČR jen na základě licence.
Zákon o zahraničním obchodu s vojenským materiálem upravuje otázku, kdo a za jakých podmínek může na území ČR obchodovat s vojenským materiálem.
Jak s růstem mezinárodních závazků státu, tak i se zájmem státu samotného o ochranu životního prostředí souvisí růst zákonů reagujících v oblasti dovozu a vývozu na ochran životního prostředí. Jako příklad si lze vzít zákon o ochraně ozonové vrstvy Země. Ministerstvo životního prostředí stanovuje celkové roční přípustné limity látek. Na problematiku odpadů v jejich vtahu k mezinárodnímu obchodu reaguje zákon o odpadech. Reaguje mimo jiné i na problematiku dovozu, vývozu a tranzitu odpadů.
Na problematiku vývozu předmětů kulturní hodnoty pamatuje zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty.
Vedle komoditně zaměřené regulace existuje i politicko teritoriální a mezinárodně bezpečnostní regulace. Dnes představuje základ úpravy v této oblasti zákon o provádění mezinárodních sankcí k udržování mezinárodního míru a bezpečnosti.
Velmi důležitou oblast představuje tzv. technická legislativa, která stanoví technické podmínky uvedené výrobku na trh.
V souladu se stavem v rámci zemí EU byl vydán i zákon o všeobecné bezpečnosti výrobků.
Spadají zde i další zákony, jako jsou zákony z oblasti daňového a celního práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat