Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozhodnutí

Soudní rozhodnutí je autoritativní a závazný výrok soudu při výkonu soudnictví. K tomu, aby soud mohl rozhodnout – vynést rozsudek ve věci samé – je určeno soudní řízení, během něhož si soud opatřuje podklady pro své rozhodnutí. Prvým rozhodnutím je rozsudek a druhým usnesení. Jeden ze základních rozdílů je ten, že rozsudek je vykonatelný až po právní moci, kdy tedy uběhla jak lhůtě k podání odvolání, počítaná ode dne doručení rozsudku, tak lhůta k plnění, počítaná od právní moci, zatímco usnesení je zásadně vykonatelné bez ohledu na právní moc, tedy ve lhůtě ke splnění počítané již od jeho doručení.
Speciálními typy rozsudků jsou rozsudky pro uznání a rozsudky pro zmeškání.
OSŘ umožňuje soudu ve dvou případech sporného řízení vydat rozhodnutí ve věci samé v tzv. zkráceném řízení, aniž nařídí jednání. Jde jednak o zkrácené řízení rozkazní a ve věcech směnečných a šekových.
Předseda může vydat senátu platební rozkaz, je-li v návrhu na zahájení řízení uplatněno právo na zaplacení peněžité částky, vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených navrhovatelem. Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku. Podá-li jeden z odpůrců včas odpor, platební rozkaz se tím v plném rozsahu ruší a předseda senátu nařídí jednání.
Předloží-li navrhovatel v prvopisu směnku nebo šek, o jejichž pravosti není důvodu pochybovat, vydá na jeho návrh předseda senátu směnečný (šekový) platební rozkaz, v němž odpůrci uloží, aby do tří dnů zaplatil požadovanou částku a náklady řízení nebo, aby v téže lhůtě podal námitky. Podá-li odpůrce námitku včas, nařídí předseda senátu k jejich projednání jednání, k námitkám později vzneseným však již přihlížet nelze.
V rozsudku soud vysloví, zda směnečný platební rozkaz ponechává v platnosti, nebo zda zrušuje a v jakém rozsahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat