Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jednotlivé druhy exekucí

1. srážky ze mzdy a jiných příjmů
Tímto způsobem je postihováno právo na mzdu, popř. jiné dávky tak jak budou postupně nabíhat, hodí se tento způsob exekuce zejména pro uspokojování v budoucnu vznikajících pohledávek, např. výživné. Předmětem postihu exekucí je čistá mzda případně náhrada mzdy při překážkách v práci nebo odměna za vedlejší činnost atd.

2. přikázání pohledávky
a to ať již z účtu u peněžního ústavu nebo přikázáním jiných peněžitých pohledávek spočívá v odpisu částky odpovídající vymáhané pohledávce z účtu povinného a ve výplatě této částky oprávněnému.
Doručením usnesení peněžnímu ústavu se dosáhne obstavení účtu povinného v rozsahu uplatňované pohledávky. V usnesení o nařízení exekuce přikázáním jiných peněžitých pohledávek zakáže soud povinnému nakládat s pohledávkou.

3. prodej movitých věcí
K tomu, aby v průběhu řízení nebyl účel exekuce počínáním ze strany povinného zmařen, slouží zabavení věcí, jež spočívá v zákazu nakládat s věcmi, pojatými do soupisu, k němuž dojde při prohlídce bytu povinného soudním vykonavatelem. Aby se vyloučila možnost, že by povinný mohl věci podléhající soupisu ze svého bytu či jiných jeho prostor odstranit, stanoví zákon speciální způsob doručení usnesení o nařízení exekuce, a to osobně soudním vykonavatelem, který současně vysloví požadavek zpřístupnění bytu za účelem provedení soupisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat