Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Soustava soudů – druhy soudů, jejich uspořádání

Na vrcholu pomyslné pyramidy tvořící systém obecných soudů pak stojí Nejvyšší soud, který rozhoduje o mimořádných opravných prostředcích proti rozhodnutím soudů. V trestním řízení je takovým mimořádným opravným prostředkem stížnost pro porušení zákona. V občanském soudním řízení i v trestním řízení je dalším mimořádným opravným prostředkem, o němž rozhoduje rovněž Nejvyšší soud, dovolání proti pravomocnému rozhodnutí odvolacího soud.
Jak vrchní soudy tak Nejvyšší soud rozhodují i v dalších zákonem určených případech. Nejvyšší soud navíc jako vrcholný soudní orgán zajišťuje jednotu rozhodování soudů ta, že sleduje a vyhodnocuje pravomocná rozhodnutí soudů a zaujímá stanoviska k rozhodovací činnosti soudů ve věcech určitého druhu.

Správní soudnictví
Obecné soudy projednávají a rozhodují také spory na úseku správního soudnictví. Právní úprava je obsažena v zákoně sb. Soudního řádu správního, který samostatně upravuje pravomoc a příslušnost soudů jednajících a rozhodujících ve správním soudnictví a postup soudů, účastníků řízení a dalších osob ve správní soudnictví.
Soudy ve správním soudnictví rozhodují
- o žalobách proti rozhodnutím vydaným v oblasti veřejné správy správním orgánem,

Žádné komentáře:

Okomentovat