Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

66. ZVLÁŠTNÍ TYPY ŘÍZENÍ

Některé ze zvláštních druhů řízení mají charakter řízení, jež lze zahájit pouze na návrh, ostatní druhy řízení lze naopak zahájit i bez návrhu.
K prvně jmenované skupině druhů řízení se řadí řízení:
-1. osvojení, 2. úschovách, 3. umoření listin, 4. povolení uzavřít manželství, 5. ve věcech sdružování v politických stranách a politických hnutích, 6. zrušení politické strany či politického hnutí, o pozastavení a znovuobnovení její činnosti, 7. ve věcech chyb a nedostatků v seznamech voličů, 8. zaregistrování kandidátní listiny, o ponechání kandidáta na kandidátní listině, 9. stížnost proti vydání osvědčení o zvolení členem zastupitelstva v obci, 10. přezkoumání rozhodnutí volebních orgánů při volbách do parlamentu ČR, 11. stížnost proti vydání osvědčení o zvolení poslancem nebo senátorem.
Naproti tomu i bez návrhu lze zahájit řízení:
- 1. o dědictví, 2. ve věcech péče o nezletilé, 3. o způsobilosti k právním úkonům, 4. o vyslovení přípustnosti převzetí nebo držení v ústavu zdravotnické péče, 5. opatrovnické, 6. o prohlášení za mrtvého, 7. ve věcech obchodního rejstříku, 8. o některých otázkách obchodních společností, družstev a jiných právnických osob.

Kromě oněch zvláštních typů řízení upravených speciálními ustanoveními paragrafů existuje tzv. správní soudnictví upravené OSŘ.
Prvky řízení sporného i nesporného a dále nejen řízení nalézacího, ale i vykonávacího (exekučního) má pak řízení konkursní a vyrovnací.

Žádné komentáře:

Okomentovat