Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústřední orgány státní správy

Jménem státu vykonávají státní správu především ústřední orgány státní správy. Výchozím pramenem pro institucionální zakotvení těchto orgánů je v prvé řadě Ústava. Mezi ústřední orgány státní správy tak řadíme:
A) Vládu, která je vrcholným orgánem výkonné moci, má všeobecnou působnost a skládá se z předsedy vlády, místopředsedů vlády a jednotlivých ministrů.
B) Ministerstva, v jejichž čele stojí člen vlády.
C) Další ústřední orgány státní správy, v jejichž čele člen vlády nestojí.
D) Zvláštní orgány státní správy.

Ad B) V ČR v současnosti působí tyto ústřední orgány státní správy, v jejichž čele je člen vlády:
- Ministerstvo financí, zahraničních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, kultury, práce a sociálních věcí, zdravotnictví, spravedlnosti, vnitra, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj, zemědělství, obrany, dopravy a spojů, životního prostředí.

Ad C) K oněm dalším ústředním orgánům státní správy pak patří:
- Český statistický úřad, Český úřad zeměměřičský a katastrální, Český báňský úřad, Úřad průmyslového vlastnictví, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Úřad pro státní informační systém, Správa státních hmotných rezerv, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Komise pro cenné papíry, Národní bezpečností úřad, Energetický regulační, Úřad vlády České republiky.

Ad D) Zvláštní orgány státní správy jsou zpravidla podřízeny ministerstvům a patří mezi ně například Česká školní inspekce nebo Státní veterinární správy České republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat