Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pramenem úpravy kolizních norem jsou:

a) Mezinárodní smlouvy – V současné době není ČR vázána žádnou mezinárodní úpravou regulující výlučně závazkové vztahy. Aspekty této problematiky jsou obsaženy pouze v Úmluvě o mezinárodní obchodní arbitráží a některých dvoustranných smluv o právní pomoci. Na základě Ústavy mají mezinárodní smlouvy přednost před normami vnitrostátního původu.
b) Normy vnitrostátní původu – Základem úpravy je zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním. Aspekty problematiky jsou obsaženy v zákonu o rozhodčím řízení a výkonu rozhodčích nálezů.

Volba práva – v období po druhé světové válce se prakticky ve všech moderních právních řádech setkáváme s možností stran ovlivnit právní režim smluv svou vůli.
V případě, že dojde ke sporu a ten bude řešen před rozhodčím nebo obecným soudem, na základě Zákona o mezinárodním právu soukromém a procesním bude tento respektovat zvolené právo a spor vyřeší dle práva, které si strany zvolily.
Náhradní řešení – v případě, že si strany nezvolí právo či volba práva je neplatná,uplatní se pro určení právního řádu před soudci či rozhodci na území ČR ustanovení Zákona o mezinárodním právu soukromém a procesním. Ten obsahuje výčet tzv. hraničních určovatelů, které nás dovedou v konkrétním případu k určitému právnímu řádu.

Tato právní regulace se týká pouze závazkověprávních účinků smluv. Nedotýká se věcněprávních účinků či otázek způsobilosti stran k uzavření smlouvy. Pro tyto aspekty přesahující rámec závazkových vztahů je určován právní řád na základě jiných kritérií.

Žádné komentáře:

Okomentovat