Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konkursní právo

Konkursní (insolvenční) právo je nezbytnou součástí právní regulace podnikání v ekonomice s převahou tržní autoregulace. Stanovuje podmínky vyhlášení úpadku dlužníka při předlužení nebo při dlouhodobém nesplácení závazku vůči více věřitelům, a také způsoby, jimiž se věřitelé mohou domoci uspokojení svých pohledávek vůči svému insolventnímu dlužníkovi. Převaha norem konkursního práva má procesně právní a též veřejnoprávní povahu.

Právo cenných papírů
Tato část obchodního práva úzce souvisí s úpravou kapitálových obchodních společností, neboť upravuje právní zprostředkování pohybu kapitálu. Kapitálových trh je nezbytný předpokladem fungování tržní ekonomiky.
Nejčastěji používanými cennými papíry jsou akcie, zatímní a podílové listy, směnky, šeky, cestovní šeky, dluhopisy a hypoteční zástavní listy a skladištní listy a náložné listy. Většinou se traduje jako specifická disciplína právo směnečné a šekové.

59. SUBJEKTY OBCHODNÍHO PRÁVA
Pojem podnikatelé
Obchodní právo v pojetí našeho obchodního zákoníku je právem podnikatelů i právem podnikání. Obchodní zákoník vychází z formálního pojetí podnikatele.
Podnikatelem jsou:
- osoby zapsané v obchodní rejstříku,
- osoby podnikající na základě živnostenského oprávnění,
- osoby podnikající na základě jiného než živnostenského oprávnění na základě zvláštních předpisů,
- fyzické zvlášť evidované osoby provozující zemědělskou výrobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat