Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odvolání

K odvolání je legitimován pouze účastník řízení a pouze ve velmi úzkých mezích státní zástupce, totiž tehdy, je-li legitimován k podání návrhu.
Podmínkami možnosti podání odvolání jsou:
- existence dosud nepravomocného napadnutelného rozhodnutí. To jsou všechny rozsudky první instance, s podstatným zúžením u rozsudků pro zmeškání a pro uznání. Vyloučeny jsou platební rozkazy, s výjimkou výroku o nákladech řízení.
- Včasnost odvolání, totiž v zásadě dodržení 15 denní lhůty od jeho doručení.
- Existence účastníka, který se práva odvolání ani nevzdal, ani je nevzal zpět, jenž napadá výrok rozhodnutí.
Odvolání musí mít v OSŘ předepsané náležitosti.
Odvolání má dva základní účinky totiž suspenzivní (odkladný) a devolutivní (přenášející věc do vyšší instance).Rozsah obojího je dán až na výjimky mezemi odvolání. Pokud zákon stanoví závazně určitý způsob vypořádání mezi účastníky, nastává obojí účinek v plném rozsahu, i když odvolání celý enunciát rozhodnutí nenapadá. Podobně je tomu u řízení, jež lze zahájit i z úřední povinnosti.
Odvolání se podává vždy u soudu první instance, který také odstraňuje jeho nedostatky a připravuje věc k předložení odvolacímu soudu. Další řízení provádí pak odvolací soud.
I v odvolacím řízení mají účastníci poměrně rozsáhlé možnosti dispozice jak návrhem nebo odvoláním, což vede ke zrušení prvostupňového rozhodnutí a zastavení řízení a k jeho zastavení bez ingerence soudu do této dispozice.
Pokud odvolací soud jedná v meritu, děje se tak podle obdobných pravidel jako v prvoinstančním řízení, až na některé výjimky.

Žádné komentáře:

Okomentovat