Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

65. OPRAVNÉ ŘÍZENÍ

Obecné principy
V civilním soudní řízení může dojít k pochybení ať již po stránce skutkové, nebo stránce právní nebo v obou, proto je třeba umožnit přezkum rozhodnutí soudu prvé instance.
Tomu účelu slouží opravné prostředky, jež dělíme na řádné a mimořádné podle toho, zda se jedná o přezkum nepravomocného nebo pravomocného rozhodnutí.
Rozhodnutí, které nenabylo právní moci je potenciálně přezkoumatelné vždy, pokud zákon přezkoumatelnost nevylučuje. Právní moc rozhodnutí znamená, že toto pravidlo zakládá konečnou právní úpravu mezi stranami, nebo dokonce působí proti komukoliv a zakládá tak překážku věci rozsouzené, která staví bariéru dalšímu zkoumání věci v zájmu právní jistoty. Řádným opravným prostředkem je u nás pouze odvolání.
Pravomocná rozhodnutí lze zkoumat jen výjimečně, právě k nenarušení zásady právní jistoty a jen za tím účelem, aby byla zajištěna ještě vyšší míra správnosti rozhodování a tím dodržování právního řádu. Tomuto účelu u nás jako mimořádné opravné prostředky slouží dva procesní instituty a to institut obnovy řízení a institut dovolání. Při něm se uplatňuje tzv. kasační princip.
Odvolacím soudem je u nás buď krajský soud nebo vrchní soud.
O obnově řízení rozhoduje vždy ten soud, který rozhodoval původně v první instanci.
Dovolacím soudem je výlučně nejvyšší soud.

Žádné komentáře:

Okomentovat