Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Soutěžní právo

Zákon o ochraně hospodářské soutěže jako hlavní pramen práva pro tuto oblast rozlišuje tři situace nebezpečné pro existenci funkční hospodářské soutěže jakožto základu fungování tržní ekonomiky:
- dohody omezující soutěž (kartelové dohody),
- zneužití dominantního postavení,
- spojování soutěžitelů.

Materiálně právní prvkem kartelu je jeho potenciální nebo skutečná nebezpečnost pro soutěž, tedy pro svobodu jiných konkurentů při jejich jednání v hospodářské soutěži na trhu zboží.
Generální klauzule vychází z principu potenciality – proto se preventivně a velmi přísně zakazuje již samotné uzavření kartelové dohody a nikoliv až její plnění. Zákon zakazuje generální klauzulí takové dohody, rozhodnutí sdružení soutěžitelů a jednání ve vzájemné shodě, které vedou nebo i jen mohou vést k narušení hospodářské soutěže.
Sankcí za porušení tohoto zákazu je absolutní neplatnost dohody. Generální klauzule zakazuje jakékoliv zneužívání dominantního postavení na újmu jiných soutěžitelů nebo spotřebitelů.
Zákon o ochraně hospodářské soutěže staví též pod kontrolu spojování podniků soutěžitelů a stanoví průběh řízení o schválení spojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat