Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jednotlivé druhy exekucí

4. prodej nemovitosti
Tento způsob exekuce spočívá buď ve zřízení soudcovského zástavního práva nebo ve zpeněžení nemovitosti povinného dražebním prodejem.

5. uspokojení práv na nepeněžitá plnění
Jde o vyklizení s poskytnutím bytové náhrady či bez ní, dále o odebrání věci.
Dalším druhem exekuce sloužícím k uspokojení práv na nepeněžitá plnění je rozdělení společné věci a to jednak prodejem věci a rozdělením výtěžku, jednak reálným rozdělením věci. Konečně posledním druhem exekuce sloužící k uspokojení práv na nepeněžité plnění je provedení prací a výkonů. Pokud jde o zastupitelné plnění, povolí soud oprávněnému, aby si dal práci, o kterou jde, provést někým jiným nebo si ji provedl sám na náklad povinného, pokud pak jde o plnění nezastupitelné, uloží soud za každé porušení povinnosti povinnému pokutu, kterou lze stupňovat až do úhrnné částky 100,000 Kč.

67. ORGANIZACE SOUDNICTVÍ A ORGANIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČR – POJEM, PRAMENY PRÁVNÍ ÚPRAVY. VZÁJEMNÝ VZTAH SOUDNICTVÍ A VEŘEJNÉ SPRÁVY, ZÁKLADNÍ ROZDÍLY

Organizace soudnictví a organizace veřejné správy v ČR – úvod
Základním demokratickým principem právního řádu je princip dělby státní moci. Moc zákonodárná formuluje politiku a ustanovuje ji v podobě zákona, moc výkonná uskutečňuje a moc soudní aplikuje právo podle procedurálních pravidel a řeší spory.
V našem právním řádu je dělení státní moci zakotveno v Ústavě České republiky, která stanoví, že lid je zdrojem veškeré státní moci a vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.

Žádné komentáře:

Okomentovat