Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropská společenství jako společný trh

Byla přijata příslušná opatření v tzv. Bílé knize a poté v dokumentu zvaném Jednotný evropský akt (1985). Tento dokument stanovil koncepci tzv. jednotného vnitřního trhu jako vyšší formy společného trhu a zároveň termín jeho realizace – rok 1993. Dosažené výsledky byly právně podchyceny v Maastrichtské smlouvě o Evropské unii.

Čím se tedy liší dnešní jednotný vnitřní trh od společného trhu?
a) Pokud jde o volný pohyb zboží, méně se uplatňují výjimky tento pohyb omezující. Byly zcela zrušeny jakékoliv kontroly zboží při přechodu vnitřních hranic ve Společenství. Tím se stal pohyb zboží plynulejší a volnější.
b) Volný pohyb osob, byl rozšířen na všechny osoby, které mají příslušnost některého z členských států, ale i zde jsou rušeny kontroly na vnitřních státních hranicích, které lze na základě tzv. Schengenských dohod platných mezi většinou členských států libovolně překračovat.
c) Pohyb kapitálu byl zcela uvolněn počátkem roku 1994.

Evropská společenství jako jednotný vnitřní trh
Jednotný vnitřní trh je v Maastrichtské smlouvě definován jako prostor bez vnitřních hranic, v němž je podle ustanovení Smlouvy o založení ES (bývalé EHS) zajištěn volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat