Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

40. SOCIÁLNÍ POMOC – ÚČEL, OBLASTI SOCIÁLNÍ POMOCI, PRAMENY PRÁVNÍ ÚPRAVY

Sociální pomoc je určena k zabezpečení základních životních potřeb osob v situaci absolutního nedostatku hmotných prostředků a při sociálních selháních, kdy nejsou schopny zabezpečovat tyto potřeby svým přičiněním ani s pomocí blízkých osob.

Je financována ze státního rozpočtu a rozpočtu obcí.

Prameny
Prameny právní úpravy jsou zejména zákon o sociální potřebnosti, zákon o životním minimu a zákon o sociálním zabezpečení.
Sociální pomoc se poskytuje formou peněžitých i nepeněžitých dávek, pečovatelské služby, péče v sociálních zařízeních, výchovné a poradenské péče, půjček apod. Jejím smyslem je napomoci překlenout určitou tíživou sociální situaci a přispět k co nejrychlejšímu začlenění občanů do společnosti.

Sociální pomoc se poskytuje za úhradu nebo částečnou úhradu, příp. bezplatně dle možností konkrétního příjemce dávky či služby. O úhradě rozhoduje ten orgán, který dávku či službu poskytl v určitých zákonem stanovených případech nelze úhradu vyžadovat.

Sociální pomoc zahrnuje:
- péči o rodinu a děti – např. příspěvky na výživu dítěte, jednorázové příspěvky při narození tří a více dětí, pečovatelská služba, péče ve speciálních zařízeních, manželské a předmanželské poradny, výchovně-rekreační tábory pro děti,
- péči o těžce zdravotně postižené a staré občany – např. zajištění stravování, rekreace, pečovatelská služba, příspěvky na pomůcky k překonání zdravotního postižení, péče v ústavech sociální péče,

Žádné komentáře:

Okomentovat