Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní ustanovení

Ustanovení vymezující základy politického systému. Česká republika je zde charakterizována jako svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát. Je zde zdůrazněno, že zdrojem veškeré státní moci je lid, který ji vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní nebo také přímo.
K významným ustanovením patří ta, která se zabývají fungováním celého politického systému. Ten je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran. Součástí ústavního pořádku ČR je Listina základních práv a svobod s tím, že tato práva a svobody jsou pod ochranou soudní moci.
Obsahuje i řadu dalších ustanovení (např. ochrana přírodního bohatství, samospráva územních celků, mezinárodní smlouvy atd.).
Všechny vyhlášené mezinárodní smlouvy jsou součástí právního řádu.

Moc zákonodárná
Zákonodárná moc je v ČR představována Parlamentem, složeným ze dvou komor – Poslaneckou sněmovnou s Senátem.
Poslanecká sněmovna je složena z pevného počtu 200 poslanců volených podle zásad poměrného zastoupení na dobu 4 let. Do Poslanecké sněmovny může být zvolen každý občan ČR, který má právo volit a dosáhl věku 21 let.
Senát má 81 senátorů volených systémem většinovým na dobu 6 let s tím, že každé dva roky volí třetina senátorů. Do Senátu může být zvolen každý občan ČR, který má právo volit a dosáhl věku 40 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat