Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vznik tří Evropských společenství

Vzhledem k tomu, že se nadstátní koncepce osvědčila, byl stejný systém použít pro další dvě společenství. Do působnosti EUROATOMu patří atomová energetika a do působnosti EHS patří oblasti hospodářství.
ESUO ukončilo svoji činnost v roce 2002 a zaniklo. Tedy existují pouze dvě společenství, a to Evropské společenství (bývalé EHS) a EUROATOM.

Metoda integrace: nadstátnost (supranacionalita) ES a jejich vlastní právní řád
Až dosud státy používaly pro institucionální zajištění vzájemné spolupráce v jednotlivých oblastech výhradně formy mezinárodních organizací. Tento způsob odpovídá základní zásadě mezinárodního práva a mezinárodních vztahů mezi státy – zásadě svrchované rovnosti.
Forma „klasické“ mezinárodní organizace může zajistit prospěšnou spolupráci, avšak není způsobilá vytvořit pevný integrační celek. Tvůrci evropské integrace proto za formu integrace zvolili nadstátní (supranacionalní) celek, tedy organizaci s vlastní svrchovaností, která stojí nad členskými státy.
Přenos pravomocí na Společenství znamená, že se jim v jejich rozsahu členské státy budou trvale podřizovat.
Rozhodnutí přijímaná na nadstátní úrovní nemohou být v příkrém a obecném rozporu se zájmy členských států. Zajistit soulad zájmů všech zúčastněných byla rozřešena vytvořením dvou orgánů, které mohou rozhodovat jen společně. Jeden zastupuje zájmy Společenství a druhý zájmy členských států. Prvním je Komise, která vypracovává návrhy legislativních aktů a druhým je Rada, která tyto návrhy schvaluje.
Jsou-li členské státy podřízeny Společenství, musí být tato podřízenost regulována právem. Společenství má proto vlastní právní řád.

Žádné komentáře:

Okomentovat