Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jednotlivé oblasti úpravy práva ES a EU

Právo ES netvoří systém obdobný vnitrostátnímu právu. Nejsou zde klasická právní odvětví. Právo ES především směřuje k sblížení práva členských států v oblasti daňové, státních podpor, obchodní společností, veřejných zakázek, ochrany spotřebitele apod. Měnová unie (euro) znamená vytvoření jednotného evropského měnového práva. Pokud jde o právo druhého a třetího pilíře EU, zasahuje nyní EU i do některých oblastí trestního práva.

Nejnovější vývoj
O členství v EU se uchází 12 států střední, východní a jižní Evropy, mezi nimiž je i ČR. O přijetí první desítky se uvažuje v roce 1994. V souvislosti s rozšířením EU (a zároveň ES) a dalším rozvojem bylo třeba provést především institucionální reformu EU. To se stalo Smlouvou z Nice (2000), která však zatím nevstoupila v platnost. Dále se uvažuje o vytvoření Ústavy EU a o cestě k její federalizaci.

12. POJEM, PŘEDMĚT A PRAMENY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA

Pojem a předmět mezinárodního práva
Mezinárodní právo je soubor právních norem mezinárodního společenství zajišťujících jeho plynulý vývoj a mírovou existenci. Jeho předmětem jsou zejména vztahy mezi svrchovanými státy, suverény. Normy mezinárodního práva a vztahy mezi státy tak mají volnou povahu.
Mezinárodní právo nezasahuje do úpravy poměrů ve státě, tyto vždy upravuje právo vnitrostátní. Mezinárodním společenstvím rozumíme společenský organismus tvořený státy, který vznikl a vyvíjel se v historických a sociologických podmínkách daných lidskému společenství.

Žádné komentáře:

Okomentovat