Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8. VZNIK A VÝVOJ EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ (ES)

Evropská integrace po druhé světové válce
O integraci, tedy o politickém a ekonomickém sjednocení Evropy, můžeme hovořit až po skončení druhé světové války. Koncem 40. let vznikají některé důležité klasické mezinárodní organizace (Rada Evropy, Organizace Severoatlantické smlouvy – NATO, Rada vzájemné hospodářské pomoci RVHP).
Politická integrace Evropy ovšem v této fázi se nezdařila. Proces ekonomické integrace začal na počátku 50. let sice pomalu, ale úspěšně. Politická integrace začala být znovu aktuální v 80. letech a vyústila ve vytvoření Evropské unie v roce 1993.

Vznik a vývoj Evropských společenství. Stadia integrace
Vznik tří Evropských společenství
Odstraňování překážek a rozvoj hospodářské spolupráce byly úkolem mezinárodních organizací:
- Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD/OCDE,
- Všeobecná dohoda o clech a obchodu GATT – nyní Světová obchodní organizace WTO,
- Evropské sdružení volného obchodu ESVO/EFTA/AELE (Evropská regionální organizace, která vznikla na troskách evropské regionální obchodní organizace),
Šestice evropských zemí (Francie, Spolková republika Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí a Lucembursko), však zakládají tři nadstátní organizace: tzv. Pařížskou smlouvou Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO – 1951) a tzv. Římskými smlouvami Evropské hospodářské společenství (EHS) a Evropské společenství pro atomovou energii (EUROATOM) – obě 1957.

Žádné komentáře:

Okomentovat