Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. ÚLOHA STÁTU A PRÁVA V TRŽNÍ EKONOMICE

Působení státu v oblasti zákonodárné a výkonné moci
Předchozí Ústava našeho státu stanovila za jeho ekonomický základ socialistickou hospodářskou soustavu, k jejímž obecným rysům patřilo plánovité řízení národního hospodářství. Tato právní úprava umožňovala státním orgánům hospodářského řízení jednotlivým podnikatelským subjektům závazky přímo uložit a již existující závazky měnit nebo rušit.

Takováto role státu, respektive jeho orgánů je pochopitelně zásadám tržní ekonomiky cizí. Je naopak spojena s procesem deetatizace, tedy oddělením státu od ekonomické sféry. Působí především v oblasti zákonodárné moci státu, tedy ve formě tvorby právních norem, které však neumožňují zásady státu a jeho orgánů způsobem odporujícím zásadám tržním, nýbrž v zájmu právní jistoty subjektů podnikatelské činnosti regulují pouze postavení těchto subjektů právní formy obchodních vztahů a výkon státní správy vůči těmto subjektům.

Orgány oblasti moci výkonné, tedy vládní, vždy byly, jsou a budou svým způsobem charakteru byrokratického, nemající přímý ekonomický zájem na výsledcích hospodaření podnikatelských subjektů. Jejich úloha v ekonomice je stále významná (máme na mysli např. vládní regulace cen apod. ) s tím, že postupně by měla být přesouvána do oblasti zajištění ochrany veřejných zájmů proti možným negativním důsledkům podnikatelské činnosti (ochrana hospodářské soutěže, životního prostředí apod.)

Žádné komentáře:

Okomentovat