Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Životní cyklus IS x životní cyklus projektu

1.4. Životní cyklus IS x životní cyklus projektu
Východiskem návrhu IS/IT je globální podniková strategie, která určuje hlavní směry a priority rozvoje podniku. Na globální podnikovou strategii navazuje informační strategie, jejímž cílem je optimálně podpořit cíle GST pomocí IS/IT. IST i GST mají v zásadě tři fáze 1. analýzu současného stavu, 2. model budoucího stavu (GST je model budoucího stavu podniku, IST je budoucí model IS/IT podniku) 3. plán transformace od dosavadního stavu do požadovaného stavu.
IST definuje projekty , které vedou ke splnění IST. Cyklus IST je určován cyklem GST, a celkově se jedná o 2-3 roky. Cyklus projektu je vždy v rámci IST, doba projektu, max. rok, jinak rozdělit na více projektů.

Životní cyklus projektu
1. úvodní studie (studie proveditelnosti) – detailní posouzení realizovatelnosti požadavků, variantní návrh koncepce projektu, event. rozdělení na subprojekty (pokud je projekt příliš velký)
2. globální analýza – hlavním cílem je stanovení hlavních funkcí a dat projektované aplikace na konceptuální úrovni (nezávislá na implementačním prostředí aplikace či technologické platformě)
3. detailní analýza – projekce globální analýzy do technologického prostředí (implementačně závislého prostředí)
4. implementace – převedení návrhu do praxe (programování, vytvoření databáze) + testování + kompletace dokumentace
5. zavádění – školení, konverze dat, instalace technicko-programového vybavení, zkušební provoz
6. provoz a údržba

Žádné komentáře:

Okomentovat