Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČÁST ŠESTÁ - ÚSCHOVA ÚČETNÍCH ZÁZNAMŮ

ČÁST ŠESTÁ - ÚSCHOVA ÚČETNÍCH ZÁZNAMŮ
§31
§31(2) Účetní záznamy se uschovávají, pokud v §32 není stanoveno jinak,
a) účetní závěrka a výroční zpráva po dobu 10 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
b) účetní doklady, účetní knihy, odpisové plány, inventurní soupisy, účtový rozvrh, přehledy po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
c) účetní záznamy, kterými účetní jednotky dokládají formu vedení účetnictví (§33 odst.2), po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají.
§33(3) Účetní jednotka může provést převod účetního záznamu z jedné formy do druhé. V tomto případě je povinna zajistit, že obsah účetního záznamu v nové formě je shodný s obsahem účetního záznamu v původní formě. Splnění uvedené povinnosti se má za prokázané, pokud účetní jednotka předloží účetní záznam v původní i nové formě a jejich obsah je shodný; splnění této povinnosti však účetní jednotka může prokázat i jiným způsobem, který nezpochybní žádná z osob, které s převedeným záznamem pracují.
§33(5) Na všechny formy účetního záznamu se, pokud tento zákon výslovně nestanoví jinak, pohlíží stejně; obsah všech účetních záznamů a jejich změny mají stejné důsledky.
§35(3) Opravy se musí provádět tak, aby bylo možno určit osobu odpovědnou za provedení každé opravy, okamžik jejího provedení a zjistit jak obsah opravovaného účetního záznamu před opravou, tak jeho obsah po opravě.
§35(5) Na účetní záznamy, které jsou ve formě nečitelné, není-li dodrženo ustanovení §33 odst.6, se pohlíží, jakoby je účetní jednotky nevedly.
§35(6) V případě, že účetní záznamy jsou ztracené nebo odcizené, zničené nebo poškozené tak, že tímto poškozením došlo ke změně jejich obsahu, je povinna účetní jednotka provést opatření k obnovení průkaznosti účetnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat