Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkce (moduly) APS

1.4.2. Funkce (moduly) APS
• Strategické plánování sítě (strategic network planning): plánování zásobování, distribuce, prodeje na strategické úrovni. Slouží k návrhu dodavatelského řetězce (přiřazení produktů zákazníkům, určení dodavatelů jednotlivých materiálů).
• Plánování požadavků (demand planning): střednědobé prognózy odbytu sloužící jako vstup pro plánování kapacit.
• Plnění požadavků a ATP: krátkodobé plánování prodeje – stanovení termínu splnění příslušného požadavku zákazníka.
– ATP: „available to promise“: stanovení termínu předání výrobku zákazníkovi na základě stavu hotových výrobků na skladě.
– CTP: „capable to promise“: stanovení termínu předání výrobku v případě montáže na zakázku (tj. pokud nelze požadavek uspokojit ze skladu)
• Hlavní plánování (master planning): Střednědobé optimalizace zásobování, výroby a distribuce pro celý dodavatelský řetězec. Na základě tohoto plánu si podniky vytvářejí detailní plány výroby (viz Plánování a rozvrhování výroby)
• Plánování a rozvrhování výroby (production planning and scheduling): určení výrobních dávek, využití výrobních kapacit. Stanovuje se decentralizovaně pro jednotlivé zúčastněné podniky.
• Plánování distribuce a dopravy (distribution & transport planning): krátkodobé plánování dopravy materiálu od dodavatelů a distribuce výrobků zákazníkům. Někdy též plánování „toků“ materiálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat