Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SW pro SCM/APS

1.5. SW pro SCM/APS
Následující tabulka ukazuje, které funkce SCM jsou zajišťovány jakým SW:

• MRP I (Material Requirements Planning) - jediným plánovacím zaměřením je zajištění dostupnosti materiálu. Nebere se v úvahu dostupnost zdrojů/kapacit (např výrobní nebo dopravní kapacity), takže nelze v tomto smyslu zajistit proveditelnost vytvořených plánů
• MRP II (Manufacturing Resource Planning) - Plánování výroby se provádí s uvažováním dostupnosti materiálu i kapacit.
 Omezení: MRP II optimalizuje ( shodně jako MRP I) lokálně jednotlivý prvek (účastníka) SC. Nelze dosáhnout optimalizace celého SC. MRP II je sekvenčně orientovaný, takže např. plánování kapacit (CRP) se provádí v následném běhu po materiálu (MRP).
 Pokud se překročí omezení některého z výše uvedených plánů je nutné provést na něj navazující plánování znovu.
 Systémy MRP I či MRP II jsou často součástí ERP systému.
• APS – výhody oproti MRP I/II
 APS zajišťuje plánování pro celý složitý mezi-podnikový SC. Lze analyzovat a plánovat aktivity na základě informací z celého SC ( tj. od všech jeho účastníků) lze modelovat realistická omezení v SC ( viz teorie omezení)
 APS využívá postup simultánního plánování, při němž jsou jednotlivé plánovací procesy prováděny souběžně ( na rozdíl do MRP II, kde jsou sekvenční)
 APS zajišťuje v případě změny plánu okamžité předání všem účastníkům SC
 APS lze využívat jako DSS ("what if" analýza)
 APS umožňuje v okamžiku přijetí objednávky zákazníka určit ( na základě informací z celého SC) zda jsou k dispozici prostředky ( zdroje, kapacity) pro splnění objednávky v zákazníkem požadovaném termínu (viz ATP)

1.5.1. Vztah APS k ERP
 APS je nadstavbou ERP, která je orientována na plánovací aktivity (ne na transakční aktivity)
 Transakční aktivity jsou zajištěny ERP systémem ( např. operativní zajištění materiálu - MRP).
 Pro zajištění efektivní spolupráce v rámci SC je nutno zajistit integraci ASP s ERP. Ta je podporována všemi významnými dodavateli APS.

1.6. Hlavní odvětví využívající SCM/APS
Především velké příp. střední firmy a to zejména v oblastech – elektrotechnický průmysl, potravinářský průmysl, textilní průmysl, automobilový průmysl, chemický průmysl, strojírenství.

Žádné komentáře:

Okomentovat