Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ASP (Application Services Provider)

ASP (Application Services Provider)
Definice, koncept, výhody a nevýhody pro uživatele i provozovatele, využívané druhy aplikací, vztah k řízení informatiky podniku (řízení IS/IT), stav v ČR a ve světě.



1.1. Definice
• První placené služby pronájmu software a výpočetní kapacity existují již od druhé poloviny 60tých let.
• Model ASP je založen na oddělení vlastnictví určitého IS (aplikace) od jeho používání. ASP narozdíl od outsourcingu odděluje od využívání systému, jak provozování, tak i vlastnictví daného řešení. Poskytovatel ASP (Application Service Provider) se tedy stará o provoz IS, vykonává veškeré činnosti .související s počátečním pořízením i s průběžným vlastnictvím systému a nese veškeré náklady s tím spojené. Zákazníkům tedy nabízí možnost využívat IT řešení, které sám vlastní a provozuje.
• Služby ASP jsou provozovány zákazníkům na dálku, z místa kde má poskytovatel vhodné vybavení, do místa, kde se nachází zákazník. Využívá se tedy vhodné komunikační infrastruktury jako je například privátní síť nebo Internet. ASP služby jsou poskytovány většinou za úplatu. Další důležitou charakteristikou modelu ASP je skutečnost, že poskytoval nabízí své služby několika zákazníkům, mezi které rozkládá své náklady. Tím může být určité řešení cenově dostupnější pro větší okruh zákazníků.
• Poskytovatelé ASP kupují programové vybavení místo koncových uživatelů. To samé platí i pro aplikace vyvíjené na míru různými vývojáři, kteří dříve pracovali pro koncového zákazníka.
• Nejrůznější producenti softwaru se označují termínem ISV (Independent Software Vendor). Tento termín zahrnuje jak subjekty které produkují "krabicový software", tak i subjekty které vyvíjejí jednoúčelový software na zakázku. Subjekty ISV tedy software jednorázově vytváří, ale neprovozují. Zatímco poskytovatelé ASP software provozují, ale nevyvíjí. Samozřejmě je možné, že subjekt ASP je současně i subjektem ISV (obecně jsou jejich role odlišné).
• ASP potřebuje tedy vhodné technické prostředky (servery apod.), které nejsou ve vlastnictví koncového zákazníka. V ASP modelu jsou aplikace provozovány na technickém vybavení které vlastní buď přímo sám ASP nebo si je pronajímá od jiného subjektu, který je vlastní a je specializován na jejich provoz. V praxi jde nejčastěji o adekvátně vybavená střediska označovaná jako datacentra (datová centra). Poskytovatelé ASP mohou být vlastníky datacenter nebo mohou využívat služeb provozovatelů datacenter.
• Ze skutečnosti, že aplikace vlastněné subjekty ASP jsou fyzicky provozované ve vhodných datacentrech, vyplývá nutnost využití určité komunikační infrastruktury. Musí být tedy zajištěno vhodné propojení mezi datacentrem a koncovým zákazníkem. Musí existovat další subjekt, který příslušnou konektivitu zajistí. Takovýto subjekt je v souvislosti s ASP a jejich fungováním označován jako NSP (Network Service Provider), a může jím být například i tradiční subjekt ISP (poskytovatel připojení k Internetu). Subjekt NSP je obecně samostatným subdodavatelem poskytovatele ASP, samozřejmě jsou možné i situace, kdy oba subjekty splývají (např. poskytovatelé internetu se díky rozšiřování svých služeb dostávají do rolí subjektů ASP).

Žádné komentáře:

Okomentovat