Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Techniky pro plánování a jejich automat. podpora

1.5. Techniky pro plánování a jejich automat. podpora
 GRANT Chart
 PERT Chart - Metoda podobná jako CPM. Narozdíl od CPM se jedná o stochastickou metodu tzn. nejsou přesně určeny jednotlivé časové intervaly. Musí být znám nejhorší možný výsledek a nejlepší možný výsledek u každé činnosti.
 CPM - Critical Path Metod (Metoda kritické cesty). Je zakreslena pomocí síťového grafu. U každé činnosti musí být známa její doba trvání. Start první činnosti začíná v čase nula. V síťovém grafu se zakreslují hrany (činnosti) a uzly (místa, kde se setkávají činnosti).
 Funcion points analysis (FPA) - Metoda objektivního měření velikosti vyvíjeného informačního systému na základě složitosti, rozsahu a specifických vlastností. Analýza založená na postupu shora dolů. Hodnoty jsou určeny podle funkčních a technických charakteristik a podle vývojového prostředí. Existuje více variant výpočtu např. Albrech nebo Mark II. Metoda nehodnotí provedení implementace, schopnosti lidí, omezení projektu, atd. Může být použita pro projekty, určení pracnosti, atd.
Postup:
1. Výpočet hrubých funkčních bodů - ohodnotí se složitost vstupní funkce, výstupní funkce, dotazovací funkce, datové sady, vazební datové sady.
2. Úprava hrubých funkčních bodů - určí se váhy jednotlivých funkcí a datových sad
3. Zjištění stupňů vlivu - ohodnotí se faktory ovlivňující vývoj systému
4. Výpočet faktoru úpravy hodnoty - vypočte se faktor úpravy
5. Výpočet celkového (netto) počtu fcí - vypočte se celkový počet bodů, který ohodnocuje složitost projektu
 Weight Average (WAVE) - Metoda váženého průměru. Slouží k odhadu pracnosti popř. trvání projektu. Je vhodná pro počáteční fázi projektu. Existuje více vzorců pro výpočet. Musí být předem znám optimistický a pesimistický odhad. Potom se určí podle vzorců střední hodnota, standardní odchylka, spodní a horní hodnota intervalu rozptylu. Pokud je standardní odchylka větší než střední hodnota dělená 20, potom je odhad potřeba zpřesnit. Spodní a horní hodnota intervalu rozptylu ukazují, že s 95 % pravděpodobností bude výsledek v tomto intervalu.
 Analýza objektů - Částečně podobná metodě FPA. Je vhodná pro měření nízkoúrovňových činností a poskytuje kontrolu vůči postupům shora-dolů. Vyžaduje detailní znalosti o náplni konkrétního kroku postupu. Pro každý krok postupu se určí typ sledovaných objektů (členové týmu, transakce, entity). Poté se určí náročnost zpracování daného typu objektu a vypočítá se náročnost kroku (počet objektů * ohodnocení objektu). V jedné činnosti lze sledovat více objektů a jejich pracnosti sčítat.

Mezi nástroje pro plánování a řízení projektu patří např.
 MS Project
 Rational Unified Process, Rational SoDA a Rational Project Console od společnosti Rational
 Project KickStart od společnosti Experience in Software
 Open plan od společnosti Welcom
 Produkty od společnosti Primavera
 Produkty od společnosti Plan View
 TurboProjekt od společnosti IMSI
 Nexxiom od společnosti Proscom Management Services
 …

Žádné komentáře:

Okomentovat