Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Typy dokumentací

1.2. Typy dokumentací:
 Uživatelská
 Pro koncové uživatele - Obecně popisuje fungování systému, interpretace jednotlivých funkcí, obrazovek a menu, obsahuje návod jak řešit různé problémy, popis chyb a chybových hlášení, přehled členů obslužného personálu, atd.
 Administrátorská - Slouží pro správu systému. Obsahuje přehled programů a jejich spouštění, přehled vstupů a výstupů programů, chyby a chybová hlášení, popis struktury HW, popis základního nastavení systému, pravomoci a odpovědnost správců, popis přístupových práv, popis nastavení přístupových práv, atd.
 Projekční
Obsahuje:
 Výstupy analýzy a návrhu - modely, výsledky interview včetně otázek, testy, apod.
 Metodické konvence, uživatelská zadání
 Architekturu systému, programové vybavení, popis sítě, atd.
 Manažerská
Obsahuje:
 Smlouvy
 Plány projektu
 Evidenci průběhu (popř. vzájemný vztah)

1.3. Vztah dokumentace, životního cyklu systému, metody a nástroje
V každé etapě životního cyklu projektu vzniká určitý typ dokumentace (např. viz. MDIS).
Vstupní/výstupní dokumenty, metody a nástroje v jednotlivých fázích MDIS:
 Úvodní studie
Dokumenty: hrubý datový model, kontextový diagram systému a okolí, hrubý funkční model, hrubý procesní model, vazby funkce-data, zákony a normy vztahující se k řešené problematice, podnikové předpisy, přehled osob garantů IS za jednotlivé útvary, organizační struktura, návrh dodavatelů HW a SW, přehled výběrových kritérií, odhad nákladů a přínosů.
Metody a nástroje: ISAC, DFD, ERD
 Globální návrh
Dokumenty: výstupy analýzy informací, podrobný datový model, podrobný funkční model, podrobný procesní model, role uživatelů a jejich charakteristiky, organizační požadavky, návrh kontrolních činností, plán školení budoucích uživatelů i řešitelů, návrh SW architektury, přehled vybraného TASW a ZSW, přehled používaných standardů, vazby funkce - SW, nároky na HW, rozhodnutí o centraliz./decentraliz./distribuované architektuře
Metody a nástroje: ERD, DFD, HIPO, LRT, VD, SD, vztahové matice, vybrané modelovací techniky v UML (objektový model, procesní model, use case)

Žádné komentáře:

Okomentovat