Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Procesy v SCM

1.3. Procesy v SCM
Vymezení procesů dle referenčního modelu SCOR (Supply Chain Operations Reference). Jedná se o hierarchické rozdělení procesů, zde je uvedena pouze nejvyšší úroveň:
 Plánování: Na strategické úrovni řeší rozhodování v oblasti dlouhodobého plánování kapacit, struktury výroby, rozhodnutí „make or buy“. Na operativní úrovni řeší plánování požadavků na distribuci, výrobu, materiál.
 Zásobování: Zásobování a nákup služeb. Zahrnuje též kontakty s dodavateli, řízení kvality zásobování, certifikaci dodavatelů apod.
 Výroba: Na strategické úrovni řeší např. umístění a vybavení výrobních závodů, na operativní úrovni řeší vlastní řízením výroby, zpracování požadavků na materiál, balení, testování.
 Dodání: Zpracování objednávek, řízení skladů hotové produkce, doprava, fakturace zákazníkovi.

1.4. APS – Advanced Planning & Scheduling
1.4.1. Definice
APS představuje základní komponentu SCM zajišťující plánování a optimalizaci procesů. Je třeba rozlišit APS pro plánování procesů v jednom podniku a v celé dodavatelské síti. U SCM budeme uvažovat pouze druhý typ. Základní funkce APS jsou:
• Integrované plánování pro celý dodavatelský řetězec.
• Optimalizace procesu na základě stanovených cílů a omezení.
• Hierarchický systém plánování: Rozložení celkového plánu do „plánovacích modulů“ přiřazených různým úrovním řízení. Zpravidla se využívají 3 úrovně.

Žádné komentáře:

Okomentovat